Що буде, якщо пити мало води – нове дослідження

Що буде, якщо пити мало води – нове дослідження

Що буде, якщо пити мало води / фото: freepik.com

Водний баланс надзвичайно важливий для нормальної роботи всіх органів. Про це давно говорять лікарі та вчені. Чиста питна вода навіть процеси старіння уповільнює, хоча і незрозуміло як. Що станеться з людиною, якщо вона буде пити недостатньо Н2О?

Про це повідомляє Eat This, Not That.

Вчені давно вивчають процеси старіння, що їх прискорює і навпаки. У новому дослідженні експерти намагались дізнатись, як зневоднення впливає на темпи старіння. І взагалі, яку роль відіграє вода в омолодженні.

Раніше вчені припускали, що зневоднення прискорює старіння організму, але якихось досліджень на цю тему не проводили. І ось, настав час дізнатися на скільки пов’язані ці процеси між собою.

Щоб з’ясувати цей взаємозв’язок, провели масштабний експеримент. До нього залучали людей віком 45-66 років. Перше, що потрібно було зробити — вибрати методи визначення гідратації. Для цього випробуваним робили тест на вміст натрію в сироватці крові.

Натрій — це електроліт, який бере участь у процесі водного балансу в організмі людини. Нормальний показник для дорослої людини 135-145 Мілі моль на 1 літр. Чим він нижчий, тим краще. Тут важливо розуміти, що відмітка 145 Мілі моль — це верхня межа норми, якщо показник вище — це свідчить, що води катастрофічно недостатньо.

За результатами дослідження, стало відомо, що:

  • Якщо рівень натрію 142 мл моль, то ризик розвитку захворювань і процеси старіння були приблизно на 39% вище, ніж у людей з показником 135 мл моль і нижче.
  • Якщо рівень натрію 144 мл моль на 1 л, то ризик передчасної смерті збільшувався на 21%.

Це наштовхує на висновки, що хронічне зневоднення може стати причиною передчасної смерті й раннього старіння організму. Мова йде не тільки про зморшки, а й вікові захворювання.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.