Міністр енергетики спрогнозував, коли закінчиться блекаут для українців

Міністр енергетики спрогнозував, коли закінчиться блекаут для українців

Міністр енергетики України Герман Галущенко / фото: novyny.live

Атака української енергосистеми є спланованою операцією Росії задля збільшення шкоди Україні. Після численних ворожих обстрілів досягти стабільності в роботі енергосистеми країни можна буде до літа, але є деякі умови.

Про це розповів міністр енергетики України Герман Галущенко в інтерв’ю виданню Forbes.

За словами Галущенка, українську енергосистему можна стабілізувати та припинити відключення світла у термін до півроку, втім швидкість поновлення світла пов’язана з обстрілами. Якщо їх не буде, то навіть з урахуванням пошкодженої генерації систему можна буде відновити до літа.

“Україна проходить те, що жодна країна не проходила. Атака української енергосистеми – це спланована Росією операція, на планування якої витрачено точно не менше місяця. Вони аналізують кожну атаку, встановлюють, як збільшити шкоду, і наносять нові удари”, – наголосив міністр.

Також Галущенко сказав, що одним з варіантів стабілізації системи є імпорт електроенергії. Він зазначив, що Україна вже тестувала імпорт у невеликих обсягах.

“Ми зараз опрацьовуємо механізми, які дозволяють суттєво збільшити імпорт електроенергії. Зараз це 600 МВт — день, 700 МВт — ніч. Технічно можливість набагато більша — 1,6-2 ГВт”, — зазначив він і додав, що Україні, крім імпорту електроенергії, може допомогти ППО.

Міністр зауважив, що для України неабияку користь взимку принесуть мобільні електростанції потужністю до 50 МВт. 

“Будь-яка генерація, особливо маневрова, чим і є ці малі станції, буде для нас корисною. Вони нам допоможуть як заживляти електростанції, які «сіли на нуль», так і дадуть додаткову потужність системі”, – повідомив Галущенко. 

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.