Спалах на Сонці зробив тріщину у магнітосфері Землі

Спалах на Сонці зробив тріщину у магнітосфері Землі

Спалах на Сонці / фото: Replyua.net

Після недавньої активності Сонця постраждала магнітосфера Землі. Тріщина утворилася через сильну ударну хвилю. У NASA розповіли, чим це може бути небезпечно для нашої планети.

Про це повідомляє DailyMail.

Магнітосфера захищає планету і все живе на ній від згубної радіації, і тепер її цілісність порушена. Астрономи припускають, що це сталося через сильну активність на поверхні Сонця. Цілком реально, що зірка викинула величезний потік намагніченого газу. Швидше за все він утворився в районі сонячної плями AR3165. Висока активність там спостерігалася ще 14 грудня. Тоді астрономи зафіксували понад 8 спалахів на зірці.

Буквально днями в цій області знову спостерігали високу активність. Швидше за все через коронарний викид і була порушена цілісність магнітосфери. Вибухи класифікували, як М6, тобто середньої потужності. При таких явищах може відключатися зв’язок. Тому минулого тижня над Атлантикою і не було мобільного зв’язку.

Магнітосфера Землі також робить свій вплив на все живе, що є на планеті. Від неї навіть залежить міграція тварин, погодні умови і т.д. Утворена тріщина може послабити захисні функції магнітного поля, і сонячні бурі тепер можуть досягати рівня G1. Хоча це і є найслабшим штормом за мірками астрофізиків, все ж люди можуть стикатися з негативним впливом Сонця на багато частіше.

Вчені кажуть, що Сонце вступило в активний період 11 річного циклу. Він триватиме до 2025 року. Так що в найближчі три роки люди будуть частіше скаржитися на втому, головні болі, проблеми зі сном. Хоча магнітосфера і простягається на тисячі кілометрів у космос, вона також вразлива і може почати гірше справлятися зі своїми захисними функціями.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.