Вчені з’ясували, як електронні сигарети впливають на серце

Вчені з’ясували, як електронні сигарети впливають на серце

Шкідливість електронних сигарет / фото: pixabay.com

З появою вейпів чимало курців відмовилися від звичайних сигарет і перейшли на електронки. І ці люди наводять переконливі докази, що так краще: руки й одяг не смердять, організм не отруюють продукти горіння тютюну. Але чи так це безпечно насправді? Шведське дослідження доводить, що електронні сигарети не так вже й нешкідливі.

Про це повідомляє ERS.

У перші роки популяризації вейпінга оцінити його переваги та недоліки було неможливо. Повинно було пройти достатньо часу. Але як тільки» це стало можливим, фахівці з Каролінського інституту почали проводити всілякі експерименти. У них взяли участь більше 20 чоловіків і жінок від 18 до 45 років. Добровольці курили вейп, але при цьому були фізично здорові на початку експерименту.

Учасники досліду робили по 30 затяжок вейпа з заправкою, що містить сольовий нікотин. Ця речовина синтетична, вона чистіше органічного нікотину і більш концентрована. Далі вчені відстежували частоту серцевого ритму, використовуючи лазерне обладнання. При цьому регулярність серцевих скорочень вимірювали до куріння, потім через 15 хвилин і через годину після «перекуру».

Через тиждень експеримент повторили. Тільки на цей раз курці затягувалися паром з безнікотинової рідини. Порівнявши результати тестів, вчені прийшли до висновку, що куріння вейпів шкодить серцю і судинам.

Наприклад, через 15 хвилин після перекуру кількість дрібних тромбів збільшувалася відразу на 23%. Стабілізувався показник через годину після куріння. Серцевий ритм також частішав: до куріння він був 66 ударів, а після 73. Артеріальний тиск також підвищувався. А ще дослідники виявили тимчасові спазми в кровоносних судинах. При палінні безнікотинових рідин таких змін не було виявлено. Тому куріння будь-якого нікотину шкідливе для здоров’я, і може викликати інфаркт.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.