На Землі почалося шосте масове вимирання, – вчені

На Землі почалося шосте масове вимирання, – вчені

Шосте масове вимирання / фото: pixabay.com

За розрахунками суперкомп’ютера вже почалося шосте масове вимирання. Експерти кажуть, воно буде страшніше, ніж те, коли вимерли динозаври. Вже до 2100 року понад 25% всіх живих видів, які є на планеті сьогодні, вимруть.

Про це повідомляє Daily Mail.

Нове дослідження про масове вимирання очолили Джованні Строн (вчений з Європейської комісії) і Корі Бредшоу (професор з австралійського університету Фліндрес). Ці вчені зі своєю командою створили “віртуальну Землю” з усім її біорізноманіттям та катаклізмами.

У базу даних комп’ютера було внесено понад 15 тисяч харчових ланцюжків. Це необхідно для встановлення взаємозв’язку між видами. Вийшла справжня інтерактивна карта нашої планети. Результати такої роботи виявилися більш ніж сумні для людства. Якщо вірити комп’ютеру, а машини помиляються дуже рідко, почалося шосте масове вимирання.

Винні в цьому самі люди. Вони не бережуть планету, забруднюють її, ведуть війни. Через таку людську діяльність клімат змінюється і призводить до вимирання цілих видів. Комп’ютерна модель показала, що вже через 28 років зникнуть 10% видів всіх представників фауни та флори. А до 2100 року цей показник збільшиться до 27%.

Бредшоу стверджує, те покоління дітей, яке підростає зараз, стане свідком страшної катастрофи. На їх очах вимруть слони та коали, різні комахи, зникнуть такі рослини, як орхідеї та ін. Вже сьогодні більше ніж 42 тисячі біологічних видів під загрозою зникнення. Повернути процеси назад неможливо.

Експерти вважають, що попередні моделі вимирання були неточними. У них не враховували один серйозний момент, який називається «спільне вимирання». Наприклад, коли зникає якийсь вид звірів, то і хижак, що харчується цією здобиччю, відповідно гине теж. Так можуть зникати цілі ланцюжки.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.