Для чого Путін збирається відвідати Білорусь, – ISW

Для чого Путін збирається відвідати Білорусь, – ISW

Путін та Лукашенко / фото: UATV

Президент Росії Володимир Путін на початку наступного тижня анонсував візит до Білорусі. Ймовірно запланована зустріч з Лукашенко відбудеться в контексті створення Союзної держави та посилення тиску Росії на Білорусь з метою подальшої підтримки російського вторгнення в Україну.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, що під час візиту Путін, ймовірно, обговорюватиме з Лукашенко реалізацію програми Союзної держави – угоди від 1997 року щодо федеративної інтеграції Росії та Білорусі в рамках спільної структури. Таким чином, Кремль прагне використати Союзну державу для встановлення російського сюзеренітету (контролю) над Білоруссю.

Самопроголошений президент Білорусі Лукашенко, на думку ISW, вже створює інформаційні умови, аби відхилити вимоги російської інтеграції, як він це робив десятиліттями. Зокрема, про це свідчать його заява щодо того, що “Білорусією управляє ніхто, крім нас”. Також Лукашенко заявляв, що його країна готова будувати відносини з Російською Федерацією, але такі відносини “завжди повинні виходити з того, що ми є суверенною і незалежною державою”.

Як зазначається у звіті, Лукашенко досі значною мірою чинив опір посиленим вимогам Росії про інтеграцію та відмовлявся задіяти білоруські сили для участі у російському вторгненні в Україну. Тож, поки не зрозуміло, чи вдасться кремлівському диктатору схилити самопроголошеного президента Білорусі вступити у російсько-українську війну на боці агресорів.

Наразі ISW оцінює вторгнення Росії в Україну з Білорусі як низьке, але можливе. Малоймовірно, що білоруські сили вторгнуться в Україну без російського ударного угруповання.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.