Путін втрачає підтримку «колишніх лідерів» маріонеткових республік, – ISW

Путін втрачає підтримку «колишніх лідерів» маріонеткових республік, – ISW

Путін / фото: DW

Дії президента Росії починають критикувати ті, хто раніше його підтримував. Невдоволення серед представників псевдореспублік викликане нездатністю російської армії відкинути українські війська подалі від Донецька та “захистити” Донбас.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW). 

Зокрема йдеться про те, що глава Кремля ризикує втратити підтримку з боку колишніх лідерів і ветеранів ДНР і ЛНР через те, що російські сили не змогли витіснити збройні сили України далі на захід від Донецька і «захистити» Донбас.

Колишній міністр оборони самопроголошеної Донецької Народної Республіки (ДНР) Ігор Гіркін, який також керував облогою Слов’янська у 2014 році, прямо розкритикував Путіна за те, що він не зміг витіснити українські сили поблизу Донецька із артилерійської зони. При цьому Гіркін нагадав, що одним із завдань російської «спеціальної військової операції», за словами Путіна, був захист мирних жителів Донбасу.

“Гіркін, зокрема, відреагував на те, що президент РФ охарактеризував хід “спецоперації” як “стабільний”, заявивши, що тільки Путін та Міноборони Росії вважають війну успішною”, – зазначили в Інституті.

У звіті згадали і критику на адресу Путіна від колишнього міністра безпеки ДНР Олександра Ходаковського. Зокрема, він наголосив, що тривале президентство Путіна «не було повністю успішним», а також зазначив, що Путіну дісталося у спадок досить корумповане суспільство, яке він не може виправити.

На думку американських експертів, критика Гіркіна та Ходаковського безпрецедентно прямолінійна порівняно з їхніми попередніми нападками на Кремль.

“Ці відверті напади на Путіна можуть відображати розбіжності між провоєнно налаштованою ДНР, ветеранськими спільнотами та Путіним», – зазначили в ISW.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.