Що буде з організмом при дефіциті Вітаміну С

Що буде з організмом при дефіциті Вітаміну С

Чим небезпечна нестача вітаміну C / фото: freepik.com

Вітамін C (аскорбінова кислота) не виробляється організмом, а потрапляє в нього разом з їжею. І як виявилося, ця речовина дуже важлива для нормальної роботи всіх органів. Що буде з людиною при дефіциті С, і як заповнити нестачу вітаміну, розповіли вчені.

Про це повідомляє Eat This, Not That!

Взагалі Вітамін С — унікальна речовина. Вона бере участь в продукуванні колагену, підвищує імунітет, зміцнює судини, допомагає засвоюватися залізу. Взагалі, це такий вітамін, який повинен щодня надходити в організм разом з їжею, тому що він не накопичується в надлишку, не виробляється сам, як D. Тому дуже легко може настати дефіцит вітаміну С.

При нестачі аскорбінової кислоти людина швидко стає дратівливою, погіршується її увага і з’являються апатія, втома. Цей вітамін можна вважати джерелом краси, адже його дефіцит швидко стає помітно на обличчі:

  • шкіра лущиться;
  • з’являються зморшки;
  • проявляються ознаки сухості шкіри;
  • пігментація (плями червоні).

А ще у людини почне випадати волосся і в особливо запущених випадках можна навіть втратити зуби та померти. 

Цинга або хвороба моряків — саме так називали раніше гострий дефіцит вітаміну С. Хворіли на це захворювання якраз моряки, перебуваючи в тривалому плаванні й бідно харчуючись, вони часто вмирали від нестачі аскорбінової кислоти.

Як заповнити дефіцит С

На щастя, в аптеці є вітамін в драже і лікар може призначити його пити. Хворий має переглянути свій раціон і спосіб життя. Лікарі кажуть, що люди, які мають проблеми зі сном або мало сплять в силу активного способу життя, частіше стикаються з дефіцитом аскорбінової кислоти. А це означає, що потрібен повноцінний відпочинок. Що стосується раціону, тут все просто, С міститься не тільки в цитрусах. Його багато в смородині, квашеній капусті, броколі, зеленому горошку, петрушці, часнику та ін.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.