Вчені назвали вітамін, дефіцит якого призводить до депресії

Вчені назвали вітамін, дефіцит якого призводить до депресії

Дефіцит вітаміну B12 / фото: freepik.com

Виявилося, що дефіцит В12 (кобаламін) може стати причиною депресії у людей похилого віку. До такого висновку прийшли ірландські вчені після свого недавнього дослідження. Цей вітамін бере участь у формуванні еритроцитів (червоні кров’яні тільця, які переносять повітря), а також важливий для нервової системи й синтезу ДНК.

Про це повідомляє Eat This, Not That!

Якщо у людини в організмі дефіцит кобаламіну, з часом це викличе збої в його роботі. З’являться втома, слабкість, почнеться втрата ваги, апетит просто зникне. На додаток до цього людина почне губитися в просторі (дезорієнтація), виникнуть провали в пам’яті. Навіть може розвинутися деменція, якщо дефіцит буде у людини у віці. Ще одне з важких наслідків дефіциту В12 — це анемія.

Тому літнім людям лікарі особливо рекомендують приймати вітаміни та стежити за раціоном. З віком в організмі починаються незворотні процеси, один з таких — зменшення виділення соляної кислоти. Через це утруднюється засвоєння кобаламіну.

У новому дослідженні вчені вивчали, що буде з організмом, якщо дефіцит В12 не заповнювати протягом тривалого часу. Виявилося, що, якщо не лікувати це протягом 4 років, то ризик розвитку депресії у літніх людей зростає на 51%. На відміну від фолієвої кислоти та інших вітамінів групи В, нестача тільки цієї речовини призводить до депресивного розладу.

Щоб уникнути таких серйозних проблем зі здоров’ям, необхідно переглянути свій раціон. В12 міститься в яйцях. Наприклад, в 1 курячому яйці 7% від добової дози кобаламіну. Також необхідно додати в раціон і інші продукти, в яких є ця речовина: молоко, морепродукти, яловича печінка і телятина. Тільки в одній чашці коров’ячого молока 18% від добової потреби вітаміну для дорослої людини. Це не означає, що щодня потрібно їсти тільки ці продукти. Харчування має бути збалансованим і різноманітним. Будуть корисними й вітамінні комплекси, які можна підібрати та купити в будь-якій аптеці.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.