Російські війська даремно витрачають бойові сили довкола Бахмуту, – ISW

Російські війська даремно витрачають бойові сили довкола Бахмуту, – ISW

Війна в Україні / фото: Генштаб ЗСУ

З кінця травня російські війська постійно витрачають бойові сили в спробі захопити невеликі населені пункти довкола Бахмуту. Втім, успіх окупантів на цьому напрямку сумнівний – впродовж останніх шести місяців вони змогли просунутись вперед лише на кілька кілометрів, та це “досягнення” армії РФ відбулося за один раз.

Про це повідомляє ISW.

Аналітики зауважили, що концентрація російських зусиль навколо Бахмута, говорить про те, що ворог не виніс важливих уроків з попередніх кампаній, накшталт спроб росіян захопити Сєвєродонецьк і Лисичанськ на початку війни. 

За оцінками ISW протягом червня та липня цього року, українські сили фактично дозволили російським військам зосередити зусилля на Сєвєродонецьку та Лисичанську. Ці два міста поблизу кордону з Луганською областю мають обмежене оперативне та стратегічне значення. Використання такої стратегії дозволило ЗСУ отримати певну вигоду з тривалого виснаження живої сили та техніки ворога на цих напрямках.

“Російські війська врешті-решт захопили Лисичанськ і Сєвєродонецьк і досягли кордону Луганської області, але цей тактичний успіх призвів до незначного оперативного ефекту, оскільки російський наступ на сході досяг своєї кульмінації”, – пишуть дослідники ISW.

Аналітики запевняють, що навіть у випадку, якщо українським військовим доведеться тимчасово відійти з Бахмута, ворог не здобуде значних оперативних перемог. Адже на захоплення цього міста він витратить чимало своїх ресурсів.

“Втрати, пов’язані з шістьма місяцями жорстоких, завзятих і виснажливих боїв навколо Бахмута, набагато переважують будь-яку оперативну перевагу, яку росіяни можуть отримати від взяття Бахмута. З іншого боку, російські наступи навколо Бахмута поглинають значну частину доступної бойової сили Росії, потенційно сприяючи продовженню українських контрнаступів в інших місцях”, – зазначається у звіті.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.