В Антарктиді виявили небезпечні волокнисті сполуки

В Антарктиді виявили небезпечні волокнисті сполуки

Антарктида / фото: freepik.com

У новому дослідженні, яке провели вчені з Оксфордського університету йдеться про те, що пластик вбиває Антарктиду. Дослідники брали на аналіз морську воду, повітря і лід — скрізь виявили мікрочастинки пластику. Він же потрапляє потім в живі організми й навіть в людей.

Про це повідомляє Daily Mail.

Ми вже знаємо, що людина на 80% складається з води, а на скільки вона з пластику? Питання моторошне, але цілком реальне. Річ у тім, що пластик при розпаді дає мільярди синтетичних мікрочастинок. Вони настільки малі, що їх можна побачити лише в електронному мікроскопі. Мікропластик вже є в землі й у воді, його виявили в людських легенях і в крові. Коли він почне накопичуватися в організмі, лише питання часу.

Зараз поговоримо про Антарктиду. Її вічні льоди є найважливішою частиною глобальної екосистеми. І ось вчені б’ють на сполох, ця місцевість вже наскрізь просякнута продуктом розпаду пластику. Фахівці наполягають, проблема вимагає термінового вирішення. В іншому випадку це обернеться катастрофою.

У світі немає жодного чистого куточка, синтетичним мікропластиком людство засмітило абсолютно все. Антарктида на превеликий жаль теж загрузла в пластмасі. При низьких температурах волокна пластику набувають форму волокнистих поліефірів. Ці речовини з акрилу і поліефіру є повільною отрутою для живої природи. Птахи та морські тварини також вдихають їх, харчуються ними та живуть серед них.

Люссі Вадал — співавторка дослідження каже, що такі результати показують те, що проблема забруднення навколишнього середовища недооцінена. Коли токсичних сполук буде занадто багато, фауна і флора в Антарктиді почнуть гинути. Чи буде процес оборотним? Ні, рідкісні види тварин і риб зникнуть назавжди. Через пластик стане менше запасів питної води, а глобальне потепління буде відбуватися ще швидше. У такому світі не буде місця нічому живому.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.