Археологи знайшли в Єгипті мумії з золотими язиками

Археологи знайшли в Єгипті мумії з золотими язиками

Мумія / фото: Ministry of Tourism and Antiquities

У Мухафазі Менуфія знайшли незвичайних мумій. У них був золотий язик. Некрополь Кувейнса — місце, в якому сотні гробниць. Розкопки тут проводять в режимі 24/7. І така знахідка з язиком із золота привернула увагу археологів.

Про це повідомляє Heritage Daily.

Золотий язик поміщали в рот покійному під час муміфікації не просто так. Вважалося, що цей амулет має особливу силу і допоможе мертвому на суді в Осіріса в потойбічному світі. Цей бог був суддею для душ і покійних.

Суд Осіріса — це церемонія, під час якої душу зважували й підбивали підсумки щодо її подальшої долі. Згідно з давньоєгипетською міфологією на одній чаші терезів лежить серце, а на іншій всього лише перо богині Маат. Щоб душа могла возз’єднатися зі світлом, серце повинно переважити перо.

Дозволити собі таку розкіш, як амулет у вигляді язика з золота, міг не кожен древній єгиптянин. Наприклад, для простих людей — це було неможливим. Соціальний статус і фінансові можливості вже тоді були різними у всіх.

Це не перший подібний випадок. Раніше археологам вже вдавалося знайти мумію із золотим язиком-амулетом у роті. У лютому 2021 року таку ж виявили в храмі Тапосіріс Магна (Олександрія).

Генеральний секретар Вищої ради старожитностей Мустафа Вазірі каже, що деякі з мумій, що були знайдені раніше мали одну особливість, їх знаходили в дерев’яних трунах. Деякі екземпляри були цілком покриті тонким шаром золота. Ті, які були поховані без золотого савана збереглися на багато гірше. Чому так, поки незрозуміло, але, те що зараз було виявлено, належить іншому архітектурному стилю. Цей некрополь використовували в різні епохи: птолемеївську, пізню давньоєгипетську, римську.

Кожну мумію слід досліджувати окремо. Швидше за все наявність золотого язика — це зразки однієї епохи, золотого савана — іншої, звичайні мумії — належать третьому іншому періоду.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.