Чи продовжиться контрнаступ ЗСУ взимку – прогноз ISW

Чи продовжиться контрнаступ ЗСУ взимку – прогноз ISW

Контрнаступ ЗСУ / фото: Слово та Діло

Настання морозів навряд чи спинить або уповільнить подальше просування української армії на фронті. Зимову погоду в цьому контексті слід сприймати радше як сприятливий фактор, адже військові ЗСУ гарно екіпіровані та мають сучасне озброєння, на відміну від військових армії РФ.

Про це йдеться у щоденному звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти припускають, що взимку добре оснащені українські сили можуть скористатися перевагами замерзлої місцевості і пришвидшити просування вперед на окупованих територіях.

“Осіння і весняна негода може дещо уповільнити або зупинити військовий прогрес, так само як і несправне або невідповідне зимове обладнання. Деяке озброєння може потребувати адаптації для роботи в зимовий період, а брак обладнання чи боєзапасів може уповільнити просування через матеріально-технічні труднощі, а не внаслідок настання зими”, – наголосили експерти.

Разом з тим, у звіті ISW нагадали про очікування деяких європейських та американських посадовців відновити дипломатичний процес між Україною і Росією з настанням зими. Втім, на такий розвиток подій навряд чи слід розраховувати найближчим часом.

Україна наразі володіє ініціативою на полі бою та перебуває у процесі звільнення Херсону, що стане в перспективі знаковою перемогою. Припинення вогню в цих реаліях дало б кремлю довгоочікувану паузу для відновлення сил своєї армії.

Якщо контрнаступ Збройних сил України таки припиниться цієї зими, це станеться через матеріально-технічні проблеми та кульмінацію кількох кампаній з обох сторін, – резюмується у звіті.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.