Росія готується до ядерного випробування – дані розвідки США

Росія готується до ядерного випробування – дані розвідки США

Атомний підводний човен «Бєлгород» / фото: CNN

Сполучені Штати спостерігали за російськими військово-морськими суднами, які протягом останніх тижнів готувалися до можливого випробування нової торпеди з ядерним зарядом.

Про це повідомляє CNN.

Американський високопосадовець на умовах анонімності повідомив, що серед кораблів, які брали участь у підготовці ядерного випробування, був підводний човен з крилатими ракетами “Бєлгород”, здатний запускати безпілотні підводні апарати, зокрема торпеду “Посейдон”.

Протягом останнього тижня США зафіксували вихід російських суден з полігону в Північному Льодовитому океані та їхнє повернення до порту без проведення випробувань. Американська розвідка вважає, що це може свідчити про технічні труднощі росіян. 

Разом з тим, США припускає, що Росія може повторити спробу випробувати торпеду вже найближчим часом, адже води в районі випробування незабаром почнуть покриватися льодом.

“Це можна розглядати як частину загальної картини і нещодавньої військової практики Росії, яка відправила погано підготовлені і недостатньо оснащені війська в Україну. Військова промисловість Росії переживає важкі часи, і ми також бачимо, що західні санкції щодо високотехнологічних військових товарів мають ефект і повинні бути продовжені”, – вважає джерело CNN.

Ядерна торпеда “Посейдон” є фактично безпілотним атомним підводним апаратом, з надпотужним ядерним зарядом у 100 мегатонн (грубий еквівалент 55 атомних бомб скинутих на Хіросіму). Вважається, що ідея створення ядерної торпеди для нанесення удару по США виникла ще за часів Сталіна. Раніше американські посадовці зазначали, що торпеда “Посейдон” здатна викликати масштабне ядерне цунамі, яке затопить та опромінить прибережні міста США.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.