Агресія РФ проти України ставить під загрозу кліматичну безпеку світу

Агресія РФ проти України ставить під загрозу кліматичну безпеку світу

Війна в Україні / фото: Delfi.lt

Цього року Україна в центрі уваги на Всесвітній конференції зі зміни клімату COP27, яка проходить у Єгипті. Вперше країна має свій павільйон, а її делегати беруть активну участь у всіх обговореннях.

Головна мета – продемонструвати світові, що вторгнення Росії впливає на все людство.

Низка світових лідерів вже порушила тему впливу російської агресії на клімат. Зокрема прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак заявив, що перехід до зеленої енергетики стане важливим механізмом захисту світу від подібних загроз. Сунак обурився тим, як війна Росії проти України ставить під загрозу весь прогрес останніх років щодо екологізації.

На підтримку України висловився і президент Польщі Анджей Дуда. Він зазначив, що перехідний період зараз значно ускладнюється через “злочинну агресію Росії проти України, яка призвела до величезних людських жертв, до руйнування української інфраструктури та економіки, а також до збитків навколишнього середовища”. Російські винуватці мають понести відповідальність за скоєне та заплатити за ці втрати, наголосив він.

Західні політики, які раніше реагували більш стримано, тепер жорстко критикують Москву. Так, канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що газовий шантаж Кремля робить перехід до зеленої енергетики безпековим питанням, а прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте звинуватив Москву в посиленні ситуації з голодом у країнах Африки та Азії.

За даними Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) за 8 місяців повномасштабного вторгнення Росія завдала шкоди п’ятій частині всіх природних територій України, що охороняються, а 3 млн гектарів українських лісів постраждали від пожеж і бойових дій.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.