Перехід на зимовий час: коли переводити годинник в Україні

Перехід на зимовий час: коли переводити годинник в Україні

Коли переводити годинник в Україні/фото: freepik.com

Щорічно в Україні двічі переводять годинники: восени на зимовий час і навесні на літній час. Цього року стрілки годинника на годину назад потрібно буде перевести в ніч з 29 на 30 жовтня о 4 ранку. На мобільних телефонах і пристроях з доступом до Інтернету перехід відбувається автоматично. А ось на звичайному годиннику це потрібно зробити самостійно.

Про це повідомляють Новини Планети.

Що цікаво, так це той факт, що деякі західні регіони України цілий рік залишаються на зимовому часі, це Закарпаття. У Львові теж хочуть почати практикувати цілорічний зимовий час. Також українці вже кілька років поспіль хочуть відмовитися від переходу на літній час, але кожен раз цей законопроєкт відкладається на безвік.

Переведення часу раніше було необхідним для того, щоб економити електричну енергію. У 2022 році під час війни це знову стало актуальним. Та й в принципі люди звикли роками жити так. Для організму перехід на зимовий/літній час — це завжди стрес. Для повної адаптації людині може знадобитися до двох тижнів.

Щоб біологічному годинникові було легше адаптуватися, можна витратити вільну годину на йогу, зарядку або ранковий біг. Якщо любите поспати довше, тоді зимовий час — найкращий період, коли є шанс виспатися. Головне, не починати лягати спати на годину пізніше звичайного.

Українцям легше адаптуватися до літнього часу. Як показують опитування, в теплу пору року, коли сонце рано встає, людям легше прокидатися вранці. А взимку, коли пізно світає і рано темніє, це зробити важче.

В період адаптації може бути недосипання, дезорієнтація в просторі, погіршення пам’яті. Від цього страждають люди в усьому світі. Ментальне здоров’я теж страждає, тому що скорочується світловий день. Пом’якшити симптоматику можна відрегулювавши освітлення в будинку, раніше закривайте штори та відкривайте їх відразу після пробудження.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.