Вчені практично розгадали таємницю ефекту дежавю

Вчені практично розгадали таємницю ефекту дежавю

Чому ми відчуваємо дежавю / фото: freepik.com

Практично кожна людина хоча б раз у житті стикалася з дуже дивним станом, при якому відчувала, що вона вже прекрасно знає про те, що трапиться в майбутньому. Дане відчуття отримало назву дежавю і є велика ймовірність того, що вченим нарешті вдалося розгадати загадку і встановити, чому ж виникає подібний феномен.

Про це повідомляє Science Alert.

Алан Браун прийняв рішення проаналізувати абсолютно всі записи, які залишили раніше інші дослідники про ефект дежавю. Він звернув увагу на те, що велика частина теорій має пряме відношення до чогось надприродного. Деякі експерти говорили про реінкарнацію або ж про пам’ять про минуле життя. Не залишилися без уваги й екстрасенсорні здібності. При цьому Брауна більше зацікавили приклади з життя, про які розповіли опитані люди.

Йому вдалося встановити, що приблизно дві третини людей стикалися хоча б раз у житті з ефектом дежавю. Найчастіше це відбувалося тоді, коли вони вели розмову на якусь особливу тему або ж перебували в певному місці. Вчений розповів про те, що між дежавю і процесами в головному мозку є певний зв’язок.

Наприклад, ви перебуваєте в лікарні і йдете відвідати свого друга. Раптом помічаєте, що начебто вже були тут раніше і знаєте, що трапиться далі. Ефект дежавю в такому випадку може бути викликаний тим, що людині зустрілося знайоме розташування меблів або якихось об’єктів в просторі.

Дослідники вирішили детальніше вивчити дану тему в лабораторних умовах. Вони застосували віртуальну реальність для того, щоб помістити людей в певні сцени. Користуючись з цього вони змогли без проблем маніпулювати середовищем в якому знаходилися учасники експерименту. Частина сцен мала абсолютно однакове просторове розташування, але при цьому вони були абсолютно різними.

Як і думали вчені, ефект дежавю переважно з’являється тоді, коли люди присутні в обстановці з таким же просторовим розташуванням елементів, як і в попередній сцені. Вони її бачили, але повністю запам’ятати не змогли. Це не єдина причина феномена. Деякі інші фактори також здатні сприяти тому, щоб зробити якусь ситуацію в житті знайомою, та створити відчуття, що її вже проживали.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.