Єгиптологи назвали ще кілька причин смерті Тутанхамона

Єгиптологи назвали ще кілька причин смерті Тутанхамона

Тутанхамон / фото: DW

На сьогоднішній день саме Тутанхамон вважається одним із найвідоміших у всьому світі єгипетських фараонів. При цьому з його життям та похованням пов’язана величезна кількість таємниць. Правити Давнім Єгиптом він почав після смерті батька Аменхотепа IV.

Про це повідомляє The Grunge.

На момент його сходження на престол, Тутанхамону виповнилося лише 9 років. Він зовсім не був готовий до того, щоб керувати настільки могутньою цивілізацією. Саме тому всі військові, а також політичні рішення ухвалювали замість нього воєначальники та старійшини. Досить важко говорити про те, як «правив» фараон протягом 10 років аж до своєї смерті. Також немає точної інформації щодо того, які рішення ухвалювали за його спиною, адже правитель був досить слабким хлопчиком.

Єгиптологи свідчать, що Тутанхамон мав серйозне захворювання кісток. Крім того, він ходив постійно з палицею через клишоногість. У 2010 році вчені зробили кілька тестів ДНК, які продемонстрували, що фараон неодноразово заражався малярією. Також він мав перелом стегнової кістки.

Довгий час експерти сперечаються щодо того, як помер молодий правитель. Найбільш популярною версією є те, що його вбили ударом по голові або отруїли. Це може пояснити причину такого поспішного поховання. При цьому з тілом поводилися дуже недбало. Є версії щодо того, що причиною смерті могло стати зараження крові. Частина вчених вважають, що міг статися нещасний випадок.

У 1922 році гробницю Тутанхамона виявив археолог Говард Картер. На той момент про правителя не було майже нічого відомо. Тоді не було технологій для того, щоб встановити, що саме сталося з молодим фараоном. При цьому від початку було зрозуміло, що його гробниця відрізняється від решти.

Гробниця Тутанхамона має невеликий розмір і в ній немає пишноти, характерної для людей такого статусу. Через те, що помер правитель зненацька, поховання не встигли підготувати належним чином. Швидше за все, могила призначалася для когось іншого.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.