Іранські дрони не змінять хід війни, як HIMARS, — ISW

Іранські дрони не змінять хід війни, як HIMARS, — ISW

Іранські дрони / фото: Delo.ua

Російська Федерація почала використовувати іранські безпілотники, але вони не дозволяють отримати ніяких асиметричних ефектів, як у випадку з застосовуваними Україною HIMARS, наданих США. Дрони іранського виробництва ніяк не зможуть вплинути на хід війни між РФ і Україною. Окупанти вже використовували проти України 86 безпілотників Shahed-136. ЗСУ змогли знищити 60% з них.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Юрій Гнат, який є представником командування ВПС України, розповів про те, що сьогодні РФ почала використовувати іранські безпілотники для того, щоб зберегти хоча б невелику кількість високоточних ракет. Звернути увагу варто на те, що розвідка США ще в кінці літа надала інформацію про те, що Іран передав «сотні» безпілотних літальних апаратів країні-агресору.

ЗСУ намагаються встановити, які саме слабкі місця має дане озброєння. Швидкість польоту дронів становить в середньому 120-180 кілометрів за годину, тому для їх атаки може використовуватися стрілецька зброя. Летять вони досить низько і мають занадто шумний мотор, тому помітити безпілотники можна навіть з постів спостереження. Є ймовірність того, що незабаром українські захисники навчаться їх глушити, а потім збивати з курсу.

Що відомо про дрони Shahed 136

Shahed 136-це дрони-камікадзе, які можуть використовуватися для того, щоб вражати цілі на досить великій відстані. Потрібно навести дрон на певну ціль, використовуючи для цього супутникові координати. Запускати пристрій необхідно зі спускової платформи. Дрон обладнаний двигуном, що дозволяє набрати потрібну швидкість і висоту.

Обстріли дронами-камікадзе

Російська Федерація використовувала дрони-камікадзе ввечері 6 вересня для обстрілу Одеси, а також області. ЗСУ змогли знищити прямо в небі три пристрої. Перед цим, 5 вересня, було запущено 9 дроніву сторону Миколаєва. Українські захисники збили над Миколаївською областю 7 пристроїв і ще два над Одеською.

Вночі 6 вересня безпілотники були використані для атаки Запоріжжя. Тоді ворог зміг пошкодити кілька об’єктів інфраструктури, які розташовувалися у двох районах. Також атака стала причиною поранення однієї людини, яку негайно після обстрілу госпіталізували.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.