Чи є на Марсі вода: вчені провели нове дослідження

Чи є на Марсі вода: вчені провели нове дослідження

Чи є на Марсі вода / фото: pixabay.com

Вчені провели нове дослідження, результати якого демонструють, що під крижаною шапкою, розташованої в південній частині Марса, присутня вода в рідкому стані.

Про це повідомляє New Atlas.

Досить давно експерти неодноразово аналізували дані після сканування Марса за допомогою космічних апаратів і помічали, що на Південному полюсі Червоної планети під шаром снігу і льоду можуть знаходитись величезні резервуари, заповнені рідкою водою.

На Південному і Північному полюсах Марса присутні крижані покриви. Якщо говорити про їх розмір, то вони приблизно такі ж, як і крижаний щит Гренландії. Частина досліджень демонструє те, що під величезним шаром льоду можуть перебувати резервуари з водою, як і на нашій планеті. Однак деякі вчені впевнені в тому, що на Марсі вода може бути виключно у вигляді льоду, якщо враховувати той факт, що на полюсах планети температура опускається до позначки -364 градуси за Цельсієм.

Вчені в останньому своєму дослідженні скористалися спеціальними космічними приладами для того, щоб виміряти форму поверхні крижаного покриву і встановити наявність певних закономірностей в ній. Після цього була створена комп’ютерна модель. У деяких частинах крижаної шапки Червоної планети присутні відхилення у висоті. Пояснити це можна тим, що під ними знаходяться озера з рідкою водою, як і на Землі.

Експерти відзначають, що вода на Марсі може не замерзати через те, що все ще присутня Геотермальна активність і тому під крижаною поверхнею може бути досить висока температура.

“На Марсі присутні підльодовикові озера, але не можна стверджувати, що в них є життя. Вода занадто солона навіть для того, щоб в ній могли жити мікроби. При цьому не можна виключати того, що раніше на планеті було життя, адже клімат міг дуже сильно відрізнятися від того, що є зараз», – розповідає Френсіс Батчер з Університету Шеффілда.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.