Вчені з’ясували, чи може астероїд знищити Землю

Вчені з’ясували, чи може астероїд знищити Землю

Чи може астероїд знищити Землю / фото: pixabay.com

Довгий час на нашій планеті були головними динозаври, але удар всього одного астероїда 66 мільйонів років тому, повністю все перекреслив. Космічний камінь, розміри якого досягали 10 кілометрів в діаметрі, спровокував виникнення численних цунамі, землетрусів і повну зміну клімату. Який же потрібен астероїд для того, щоб повністю знищити Землю?

Про це повідомляє Live Science 

Вчені впевнені в тому, що якщо наша планета зіткнеться з таким же астероїдом, як той, що став причиною загибелі динозаврів, то в такому випадку людство точно зникне. При цьому Земля зможе витримати досить сильний удар.

Яким же повинен бути космічний камінь, щоб планета повністю зруйнувалася? Експерти говорять про те, що для апокаліпсиса потрібен астероїд, розміри якого будуть такими ж, як і розміри нашої планети. В той самий час, в ранній історії Землі щось подібне відбувалося і на планету це практично не вплинуло.

Теорія вчених говорить про те, що приблизно 4,5 мільярда років тому в нашу Землю врізалася планета такого ж розміру, як і Марс. У космос було викинуто величезну кількість осколків. З одного з них сформувався супутник – Місяць. Дана планета отримала назву Тейя. Фахівці на сьогодні не можуть сказати, чи був удар прямим або ж ковзаючим. Незалежно від цього, якби на Землі було присутнє життя, то на цій події її історія закінчилася б.

Експерти з різних країн одночасно з цим зійшлися на думці, що для знищення людської цивілізації досить астероїда, розміри якого складають всього 10 кілометрів. Наприклад, для знищення одного мегаполісу досить 140-метрового космічного каменю. Ударна хвиля від нього зможете стерти з лиця Землі абсолютно все на відстані десятків кілометрів від епіцентру удару.

Астрофізик Герріт Вершуур з коледжу Родес припустив, що досить падіння астероїда діаметром 1 кілометр, щоб знищити людей. Вся планета буде оповита пожежами та димом, а небо закриють стовпи пилу і виникне ударна зима. Звичайно, є ймовірність, що в такому випадку невелика частина людства виживе, але вона буде зовсім малою.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.