У небі над Великою Британією помітили вогняну кулю

У небі над Великою Британією помітили вогняну кулю

Вогняна куля над Великою Британією / фото: The Guardian

У ніч на 15 вересня жителі Великої Британії помітили в небі яскраву вогняну кулю. На думку астрономів, це міг бути шматок космічного сміття, пов’язаний із супутниковою системою Starlink.

Про це повідомляє ZN.UA.

Фахівці Британської метеорної служби заявили, що вогняна куля була помітна протягом приблизно 20 секунд. Вони отримали понад 800 звітів про подію з Шотландії, Північної Ірландії та півночі Англії.

Астроном метеорної служби, член Королівського астрономічного товариства Джон Маклін вважає, що це був фрагмент космічного сміття, оскільки об’єкт рухався надто повільно, щоб бути метеором. Найімовірнішим джерелом сміття він називає супутник системи Starlink.

Компанія SpaceX не прокоментувала це припущення.

«Траєкторія була з півдня на північ. Вперше його помітили, коли він ішов із півночі Англії. Ймовірно, він просто згорів у атмосфері. Але якщо щось і впало на Землю, то в Атлантиці неподалік Гебридських островів», – заявив Маклін.

Він також додав, що більшість метеорів входять в атмосферу на швидкості 120-130 тисяч кілометрів на годину, а космічне сміття рухається набагато повільніше, приблизно 40 – 50 тисяч кілометрів на годину. Тому космічне сміття набагато помітніше у небі. За словами Макліна, метеор було б видно протягом кількох секунд, ця ж вогняна куля спостерігалася цілих 20 секунд.

Вчений також додав, що іноді астрономи спостерігають супутники або уламки космічних кораблів, які сходять зі своїх орбіт, але не схоже, що це був один з них. За словами Макліна, супутники Starlink «досить часто сходять зі своїх орбіт», оскільки термін їхньої служби обмежений.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.