Людям із цією групою крові може загрожувати ранній інсульт

Людям із цією групою крові може загрожувати ранній інсульт

Людям з якою групою крові може загрожувати ранній інсульт / фото: freepik.com

Співробітники Університету Мериленду провели дослідження і встановили, яка група крові може мати пряме відношення до виникнення інсульту в ранньому віці. Результати проведеного дослідження вчені опублікували в науковому журналі.

Про це повідомляє Neurology.

Під час метааналізу були враховані абсолютно всі результати генетичних досліджень, щодо ішемічних інсультів у людей, вік яких не перевищував позначку в 60 років. У 48 різних дослідженнях взяли участь практично 17 тисяч осіб, які зіткнулися з інсультом. Крім того, була отримана інформація щодо 600 тисяч здорових людей. Проведена робота дозволила виявити зв’язок між ризиком розвитку раннього інсульту і певною областю хромосоми, в якій присутній ген, що відповідає за групу крові.

Після того, як була врахована стать і ще деякі фактори, експертам вдалося встановити, що пацієнти з другою групою крові стикаються з раннім інсультом на 18% частіше, ніж всі інші. Крім того, вдалося з’ясувати, що носії першої групи крові також на 12% частіше стикаються з серцево-судинним захворюванням.

Вчені звернули увагу на те, що ризик не дуже великий, тому людям з другою групою крові можна не переживати занадто сильно і не відвідувати з будь-якого приводу лікаря. Скринінги робити рекомендовано час від часу, але панікувати не варто.

Дослідники припустили, що більший ризик раннього інсульту може мати пряме відношення до факторів згортання крові. Деякий час тому було проведено інше дослідження, яке продемонструвало, що носії другої групи крові можуть частіше, ніж інші стикатися з тромбозом глибоких вен.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.