Лікар назвала причини утворення каменів в шлунку

Лікар назвала причини утворення каменів в шлунку

Причини утворення каменів в шлунку / фото: freepik.com

У шлунку людини можуть утворюватися камені. У медицині це називається “безоари”. Такі відкладення утворюються через проковтування деяких синтетичних волокон і натуральних речовин. Лікар Вікторія П’єць розповіла що потрібно виключити з раціону, щоб не зіткнутися з цією проблемою.

Про це повідомляє РБК Україна.

Безоари з’являються далеко не у всіх людей. Медики пов’язують таке явище з тим, що людина не ретельно пережовує їжу, а також із вживанням деяких продуктів. Якщо камені утворилися, з’являються такі симптоми:

  • слабкість;
  • нудота;
  • відчуття “тяжкості” в шлунку.

Сам пацієнт починає швидко втрачати вагу і буквально “тане”. Камені можуть спровокувати появу виразки, запалення черевної порожнини та непрохідність кишківника.

Залежно від того, наскільки важкий випадок, видалення каменів може бути як хірургічним, так і консервативним.

Різновиди безоарів і причини їх появи

Фітобезоари утворюються в шлунку зі шкірки фруктів і кісточок. Фініки, хурма, кукурудза, виноград можуть стати причиною появи такого виду каменів. Прибирайте шкірку з плодів, і тоді ризики будуть зведені до мінімуму.

Трихобезоари з’являються коли в організм потрапляють волосся, шерсть тварин, але найчастіше від цього страждають люди з психічними розладами.

Фармакобезоари утворюються з медикаментів. Це дуже рідко трапляється в медичній практиці.

Лактобезоари — це камені в складі яких молочний білок. Найчастіше від них страждають недоношені дітки, яких вигодовують козячим або коров’ячим цільним молоком.

Піксобезоари — складаються зі смол у людей, які зловживають спиртними напоями й споживають клей (токсикомани).

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.