За 100 світлових років від Землі знайшли планету з океаном

За 100 світлових років від Землі знайшли планету з океаном

Ілюстрація того, як виглядає екзопланета TOI-1452 b / фото: Newsweek

Чи може планета бути покрита океаном повністю? Так, таке явище реальне. Така екзопланета знаходиться всього в 100 світлових роках від землі та називається TOI-1452. Знаходиться вона в сузір’ї Дракона й обертається навколо однієї з пар зірок, точно, як наша Земля навколо Сонця.

Про це повідомляє Newsweek.

З моменту відкриття першої екзопланети пройшло 30 років. Сьогодні вченим відомо про 5000 таких небесних тіл. Планета TOI-1452 одна з них, але вона по-своєму унікальна. Імовірно вся її поверхня покрита океаном і немає ні острівця суші. У більшості випадків відкриті небесні тіла складаються з каменю і металу, на них є лід, але немає води. Цей зразок інший, і тому представляє велику цінність для світу науки.

Відомо, що ця планета в 5 разів важче, ніж Земля і на 70% більше. Виявили її завдяки телескопам TESS і MuSCAT3.

Планета обертається навколо зірки з періодом 11,1 дня. Вода, яка є на ній може становити приблизно 30% від її маси. Щільність її поверхні менша, ніж у Землі та інших планет. А це означає, що там не тверда порода, а рідина — справжня вода! Теоретично, така знахідка дуже важлива для дослідників. Є велика ймовірність того, що в глибинах океанічних вод можна буде знайти ознаки життя.

Також унікальність TOI-1452 ще й у тому, що вона обертається у подвійній зірковій системі. Тобто дві зірки обертаються навколо один одного, і утворюють систему. А поряд до них притягуються планети, які вибудовують свої орбіти.

Щоб точно дізнатися, чи є життя на цій екзопланеті, астрономи використовують один з найпотужніших телескопів, що є — космічний телескоп Джеймса Вебба. З його допомогою спостереження можна вести цілий рік.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.