Укус шершня: чим небезпечний і як надати першу допомогу

Укус шершня: чим небезпечний і як надати першу допомогу

Азіатський шершень / фото: freepik.com

Влітку багато людей стикаються з такою неприємністю, як комахи. Велика частина з них не представляє ніякої загрози, але за умови, що у людини відсутня алергічна реакція на їх укуси. Одним з найнебезпечніших осоподібних вважається шершень, укус якого досить болючий, а також він може стати причиною летального результату. В Україні вже зафіксовано дві смерті через цих ос.

Якщо людина повністю здорова, то укус шершня не принесе ніякої шкоди. Однак, були випадки, коли потерпілий починав задихатись через сильний набряк органів дихання. Іноді навіть розвивався анафілактичний шок, який закінчувався летальним результатом. Небезпеку шершень представляє тоді, коли:

  • людина страждає алергічною реакцією на укуси або ж хвора на астму;
  • якщо укус припав на обличчя, шию, грудну клітку;
  • якщо одночасно вжалили кілька комах.

Симптоми після укусу можуть бути різними. До легких можна віднести свербіж протягом пари днів і больові відчуття. До тяжких належать запаморочення, проблеми із диханням, судоми, кропив’янка, блювання, тахікардія, анафілактичний шок.

У тому випадку, коли людина не має алергічної реакції на укуси комах, не варто ігнорувати те, що трапилось. Той, хто зіткнувся з цією неприємністю, повинен отримати першу допомогу.

  • Якщо жало залишилося в рані, його варто акуратно витягти за допомогою пінцета.
  • Місце проколу протирається перекисом водню.
  • Щоб отрута повільніше поширювався у крові, до місця куди потрапило жало, прикладається щось холодне.
  • Обов’язково потрібно пити якомога більше рідини.
  • Додатково приймаються спеціальні антигістамінні засоби.

При виникненні важкої симптоматики, швидку варто викликати відразу. Якщо людина страждає алергією, під рукою завжди мають бути шприци та такий препарат, як Епінефрин. Ліки вводиться в м’яз ноги. Ні в якому разі не можна пити алкоголь, адже це може спровокувати помітне посилення набряків.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.