Вчені знайшли спосіб, як отримувати на Марсі кисень

Вчені знайшли спосіб, як отримувати на Марсі кисень

Колонізація Марса / фото: freepik.com

Команда вчених з різних країн, якою керував Массачусетський технологічний інститут, розробила абсолютно новий метод, за допомогою якого можна буде отримувати кисень на Марсі. Для цього вони збираються використовувати плазму.

Про це повідомляє Journal of Applied Physics.

“Процес розкладання вуглекислого газу для отримання кисню неймовірно складний. Крім того, необхідно ще відокремити кисень від суміші газів, що виникають в результаті хімічної реакції. Розв’язати проблему цілком реально за допомогою плазми», – говорять вчені.

Плазма — це четвертий стан, в якому перебуває матерія. У ній присутні вільні заряджені частинки, що отримали назву електронів та іонів. Електрони можна без проблем розігнати, використовуючи електричні поля.

Коли відбувається зіткнення електронів з вуглекислим газом, то вони утворюють молекули, що призводить до утворення суміші газів і кисню. У плазмі починає виділятись тепло, що допомагає відокремлювати кисень. Вченим вдалося довести своє припущення за допомогою проведеного експерименту.

Експерти звертають увагу на те, що дана технологія в найближчому майбутньому зіграє неймовірно важливу роль, і може бути використана для створення спеціальних систем життєзабезпечення на Марсі. Додатково вчені зможуть отримувати сировину та основні хімічні речовини, потрібні для ефективного перероблення палива, добрив, будівельних матеріалів. Розробку можуть використовувати ще й для того, щоб розв’язувати проблему зі зміною клімату на нашій планеті.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.