У Forbes порахували, скільки коштували знищені літаки на аеродромі «Саки»

У Forbes порахували, скільки коштували знищені літаки на аеродромі «Саки»

Аеродром «Саки» після вибухів / фото: Planet Labs Inc

Вже кілька днів російська влада та народ у розгубленості та здивуванні через вибухи на аеродромі «Саки» біля села Новофедорівка в окупованому Криму.

Видання Forbes Україна підрахувало приблизні втрати російської авіації через вибухи. Загальна вартість авіатехніки, яка знаходилась на аеродромі перед вибухом, становила від $650 млн. до $850 млн.

Офіційна російська версія – детонація авіаційних боєприпасів через необережність персоналу. Також Міноборони РФ заявляє, що техніка не постраждала, є один загиблий та кілька постраждалих.

Але супутникові знімки американської компанії Planet Labs показують зовсім інше. Безпосередньо перед вибухами, а спочатку їх було два в різних місцях і водночас, на аеродромі було 26 літаків, дев’ять з яких згоріли повністю. Інші отримали різні пошкодження. Також згоріли 6 вертольотів. Здетонували 4 склади з авіаційним паливом та боєприпасами, у тому числі з ракетами «Калібр», якими обстрілювали Миколаїв та Одесу. І хоча злітна смуга залишилася цілою, аеродром виведено з ладу.

Проект UA Weapons Tracker вказав про знищення 11 винищувачів та літаків-розвідників, ще 4 опинилися в зоні пожежі, їхній стан невідомий.

Вибухами та пожежею знищено винищувачі Су-30СМ та розвідники Су-24МР, один важкий військово-транспортний Іл-76. Вартість техніки така:

  • Су-30СМ – $50 млн;
  • Су-24МР – $6 млн;
  • Іл-76 – $86 млн.

Загальну суму втрат оцінюють у суму від $380 млн до $450 млн. Міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm упевнена, що супутникові знімки не показують усього масштабу руйнувань. Їх джерела в Криму повідомляють про такі втрати внаслідок спланованої диверсії ЗСУ: вісім Су-27, чотири Су-30СМ, п’ять Су-24, шість Мі-8 та один Іл-76 на загальну суму приблизно $380 млн. Також відомо про величезну кількість загиблих та поранених – не менше 60 осіб льотчиків та технічного персоналу.

Міноборони України не підтвердило, але й не спростувало причетність до вибухів, щоправда з сарказмом прокоментувало заяви окупантів та нагадало про правила пожежної безпеки та заборону куріння у невстановлених місцях.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.