Астрофізики знайшли галактики без темної матерії

Астрофізики знайшли галактики без темної матерії

Галактики без темної матерії / фото: Gribkov

Співробітники Боннського та Сент-Ендрюського університетів змогли виявити унікальні карликові галактики, всередині яких відсутня темна матерія. Розташовані вони у скупченні Печі.

Про це повідомляє Monthly Notices.

Вчені розповіли, що навколо галактик відсутні ореоли темної матерії. Це спостереження є повною протилежністю стандартної космологічної моделі. Одночасно з цим відкриття виступає, як доказ того, що теорія MOND (Модифікована ньютонівська динаміка) є вірною. Гіпотеза свідчить, що насправді темної матерії немає.

Якийсь час тому експерти помітили, що вигляд деяких «карликів» в реальності не відповідає очікуванням науковців. Найбільше сумнівів припадає на довкілля, що розташоване навколо скупчень небесних тіл. Використовуючи стандартну модель астрофізикам вдалося розрахувати рівень занепокоєності галактик. На нього впливатимуть не тільки внутрішні властивості об’єктів, але й відстань до центру скупчення, яка є досить потужною. 

Ті результати, що вдалося отримати, порівняли зі змінами помітними на знімках, зроблених телескопом VLT Європейської південної обсерваторії. Результати спостережень повністю відрізнялися від розрахунку. Гравітаційний вплив мав розірвати на частини галактики невеликого розміру. Для порівняння було створено модель галактик з урахуванням альтернативної теорії MOND. Вона повністю відповідала отриманим раніше розрахункам.

MOND є альтернативною теорією гравітації. У ній йдеться про те, що у процесі обертання галактик не бере участі темна матерія.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.