Медики з’ясували, чому чоловіки хворіють на рак частіше за жінок

Медики з’ясували, чому чоловіки хворіють на рак частіше за жінок

Чому чоловіки хворіють на рак частіше за жінок / фото: freepik.com

Більшість різновидів онкології частіше становлять загрозу для чоловіків, ніж для жінок. Такі результати американські фахівці отримали під час свого останнього дослідження. Причиною цього можуть бути ті біологічні відмінності, які присутні між чоловічою та жіночою статтю.

Про це повідомляє CANCER.

Співробітники Національного інституту охорони здоровья США провели чергове дослідження, в ході якого вони оцінювали ризик 21 видів онкології у 171 тисячі чоловіків та 122 тисяч жінок. Середній вік людей становив 50-71 років. Вони брали участь в експерименті протягом 1995-2011 рр. За весь цей час серед чоловіків було встановлено 17 951 випадок захворювань. При цьому з онкологією зіткнулися тільки 8742 жінки, що у 2 рази менше.

Експертам вдалося встановити, що чоловіки можуть хворіти на рак мінімум в 3,3-10,8 раза частіше, якщо порівнювати з жінками. Наприклад, рак стравоходу виникає в 10,8 раза частіше у представників сильної статі, а рак гортані – в 3,5 раза.

Як показало дослідження, чоловіки набагато частіше стикаються з різними типами онкології, ніж жінки навіть, якщо будуть максимально усунені всі фактори та відкориговано поведінку. Фахівці вважають, що на прояв важких захворювань можуть вплинути не різноманітні фактори, а безпосередньо статеві відмінності.

“Результати нашого дослідження демонструють те, що є певні відмінності в захворюваності на онкологію, які неможливо пояснити впливом тих чи інших чинників. Відповідно, можна зробити висновки, що присутні відмінності в біологічному плані між жінками й чоловіками, які можуть впливати на показник сприйнятливості до раку», – говорить Сара Джексон.

Сьогодні вчені все ще вивчають те, які саме статеві відмінності можуть вплинути на виникнення раку. Отримана інформація дозволить знайти нові способи профілактики, а також методи лікування різних типів раку у людей обох статей.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.