«Зернові коридори»: подальша доля українського зерна

«Зернові коридори»: подальша доля українського зерна

Зернові коридори / фото: ВВС

Україна – один з основних постачальників зерна у світі. Його споживають такі країни, як Єгипет, Індонезія, Бангладеш та ряд африканських країн, на які за умови відсутності українського зерна чекає голод. Однак з причини повномасштабної воєнної агресії російської федерації в бік України та морської блокади на світ чекає глобальна продовольча криза.

В липні відбулася рада в місті Стамбул, на якій чинностей здобули домовленості про так звані «зернові коридори». За їх умов, росія зобов’язалась не атакувати вантажні кораблі, а українська сторона проводитиме їх замінованими водами. Цей договір триватиме 4 місяці, після чого може бути поновлений.

Першого серпня одеський порт вперше прийняв та випустив зі свого лона торгівельний корабель RAZONI, навантажений українським зерном. Повідомляється, що з українських вод судно пройшло до стамбульського порту, де представники країн-підписантів провели інспекцію. Після неї корабель поплив до місця призначення.

Західні партнери називають цю домовленість «дипломатичним проривом», який стане вигідним для України та решти світу. Однак не слід забувати, що по підписанню  Стамбульських домовленостей, 26 липня російський агресор наніс ракетний удар по інфраструктурі одеського порту. Він був спрямований в місця збереження зерна. Цю ситуацію прокоментував речник Сил протиповітряної оборони України Юрій Ігнат:

“В контексті того, що відбувається сьогодні з українським зерном — було завдано удар саме там, де зерно. Тому бачимо, чого вартують ті домовленості з країною-терористом”

Нагадуємо: внаслідок повномасштабного вторгнення росії, в Україні застрягли 12 мільйонів тонн експортного зерна. Якщо договір буде в силі, то стане можливим вивезення до 3 мільйонів тонн зерна в місяць, що допоможе запобігти всесвітньої продовольчої кризи.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.