Вчені розповіли, чим небезпечний частий денний сон

Вчені розповіли, чим небезпечний частий денний сон

Чим небезпечний частий денний сон / фото: freepik.com

Досить часто люди вважають за краще спати кілька годин вдень, але фахівці говорять про те, що це може призвести до серйозних наслідків. Проведене дослідження продемонструвало те, що денний сон може спричинити збільшення ризику розвитку інсульту та підвищеного артеріального тиску.

Про це повідомляє USA Today News.

Проведене вченими дослідження показало, що якщо спати надто часто вдень, то може на 12% збільшитись ризик підвищення артеріального тиску. При цьому ризик інсульту збільшується на 24%, якщо порівнювати з тими людьми, які не сплять вдень.

Під час експерименту було використано інформацію з біомедичної бази даних UK Biobank, в якій є анонімні дані щодо генетичного стану приблизно 500 тисяч жителів Великобританії. Звернути увагу варто на те, що під час проведення опитування, всі реципієнти не мали жодної ознаки інсульту або гіпертонії.

З 2006 по 2019 рокі вчені 4 рази проводили опитування щодо того, наскільки часто сплять люди вдень. У ньому брало участь щонайменше 5000 осіб. При цьому учасники самостійно говорили про те, ніколи або рідко, іноді або регулярно вони відпочивають у денний час. Враховувався при цьому ще й вік людей.

У тих, кому було менше 60 років і хто часто спав вдень, ризик підвищення артеріального тиску був вищим на 20%, якщо порівнювати з однолітками, які ніколи не спали вдень. Після 60 років цей ризик був лише 10%. При цьому здебільшого це були чоловіки. Крім того, вони скаржилися на безсоння, курили та вживали практично щодня спиртні напої.

У цьому дослідженні є деякі обмеження. Фахівці вивчали лише частоту, але не тривалість відпочинку у денний час. Також результати не можуть застосовуватися до всіх, адже в опитуванні брали участь люди середнього або похилого віку з Європи.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.