ЗСУ отримали зброю потужнішу, ніж HIMARS

ЗСУ отримали зброю потужнішу, ніж HIMARS

М270 MLRS / фото: ua.news

Новину про постачання новітньої американської системи залпового вогню М270 MLRS повідомив міністр оборони України Олексій Рєзніков на своїй сторінці у Twitter.

Він підкреслив, що ця РСЗВ на сьогодні — найпотужніший у світі. Установка може здійснювати 12 залпів за хвилину з дальністю до 120 км. Одним залпом накривається територія до 25 гектарів, при цьому точність потрапляння в ціль має розкид всього 2 м. Обслуговує М270 MLRS екіпаж із трьох осіб – водій, командир-навідник та стрілець. У бойову готовність установку наводять лише за 20 секунд.

РСЗВ М270 від HIMARS відрізняється не тільки кількістю пускових контейнерів, яких вдвічі більше, але й потужнішою базовою вантажівкою на гусеничному ходу (Хаймарси розміщені на шестиколісній машині). Обидві установки можуть стріляти некерованими ракетами М26 та їх покращеною сучасною версією M26A1 (на відстань до 45 км), а також тактичними балістичними ракетами (до 120 км).

Величезний плюс цієї системи в тому, що вона може отримувати наведення не лише з супутника, а й із літака-розвідника чи безпілотного літального апарату. Це дозволяє швидше реагувати на обстановку і значно спрощує процес наведення.

Базова вартість М270 MLRS складає 5,5 млн доларів, існує кілька вдосконалених модифікацій вартістю до $7 млн. Виготовляє установки американська компанія Lockheed Martin. Сьогодні таке озброєння є в арміях кількох країн, окрім США. Це Туреччина, Греція, Естонія, ОАЕ та ін.

Скільки установок отримали ЗСУ не зазначено, вони вже знаходяться на передовій. Але Олексій Арестович в інтерв’ю Марку Фейгіну назвав кількість «приємною». Він також повідомив, що за останній тиждень HIMARS завдали 50 точних ударів по складах та командних пунктах супротивника, не було жодного промаху. У російській армії через це справжня паніка, а пропагандисти на росТВ сходять слиною від злості. Також радник президента спростував інформацію, яку розповсюджують ЗМІ ворога про те, що одна із установок Хаймерс потрапила їм до рук — нібито її за великі гроші продала одна з частин ЗСУ. Це нахабна брехня, що підтвердили американці — вони мають змогу відстежувати місцезнаходження та роботу кожної установки. Військові США захоплюються, з якою майстерністю та результативністю українські воїни використовують цю зброю.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.