Названо три можливі сценарії закінчення війни в Україні

Названо три можливі сценарії закінчення війни в Україні

Три сценарії закінчення війни в Україні / фото: Delfi

Більшість західних військових експертів вважає, що на сьогоднішній день спостерігається переломний момент у війні Російської Федерації з Україною. Залежно від того, як далі розвиватимуться події на фронті, передбачається кілька варіантів закінчення військових дій, але все ж більшість схильні вважати, що війна скоро не закінчиться.

Про це повідомляє Forbes.

Звернути увагу слід на те, що багато військово-політичних експертів з Америки вкрай скептично ставляться до того, що війна закінчиться найближчим часом і Україна переможе.

Затяжна війна

Введені проти Росії санкції продовжують працювати і сьогодні в країні катастрофічно скоротилася кількість робочих місць, а росіяни швидко бідніють. Економіка РФ руйнується і в найближчому майбутньому не зможе відновитися. При цьому Кремль зовсім не дбає про майбутнє, адже впродовж тривалого часу зможе забезпечувати для людей низький рівень життя.

Водночас, Росія не зможе довгий час підтримувати фіксовану інтенсивність наступу. За весь час війни агресор двічі згортав масштаб наступу. Перший випадок стався тоді, коли окупанти залишили Київ та північні регіони України. Другий випадок був зафіксований у травні, коли замість того, щоб продовжувати оточення Донбасу з Ізюмського та Запорізького напрямів ворог зупинився лише на Попасній та подальшому оточенні Лисичанська.

На сьогодні військові експерти говорять про те, що активні дії спостерігаються виключно на трьох напрямках – Слов’янському, Харківському та Лисичанському. При цьому у РФ зовсім не виходило одночасно підтримувати наступи на різних напрямках, тому частина сил знімалася в одному місці і перекидалася на інше.

Інститут вивчення війни передбачає, що РФ розпочала підготовку до основного штурму Краматорська/Слов’янська для того, щоб вийти на межі Донецької області. Наголошується, що ворог має чимало запасів озброєння, але складаються вони здебільшого зі старої техніки, яку практично неможливо мобілізувати. Крім того, артилерія також колись скінчиться. ЗСУ мають зберегти максимальну кількість сил для того, щоб у потрібний момент завдати ворогові величезних втрат, що не дозволить росіянам рухатися далі.

Війна до кінця року

Лідери ЄС бояться того, що війна може продовжитись до кінця року. Якщо це станеться, то це призведе до зіткнеться з неймовірно великою енергетичною кризою.

Головні цілі Росії зараз – це утримання Херсонської області, забезпечення сухопутного коридору в Крим і вихід на адмінмежі Донецької та Луганської областей.

Якщо ЗСУ зможуть у найближчі два-три місяці повернути Херсон і здійснити прорив до Мелітополя, подальша битва на півдні України не матиме сенсу. Мелітополь – це ключ до сухопутного коридору в Крим, а Херсон – єдиний захоплений обласний центр. Зупинка навіть повільного просування в Донецькій області означатиме, що вихід на адмінмежі Донецької області Росія також не здатна забезпечити

У цьому випадку Москві доведеться або оголошувати мобілізацію і відправляти на смерть величезну кількість солдатів, щоб досягти хоча б однієї своєї мети, або намагатися домовитися. Деякі експерти вважають, що РФ повернеться до тих позицій, які вона займала до 23 лютого і, можливо, навіть погодиться поговорити щодо долі Криму та ОРДЛО. Ризик повторного вторгнення за 5-10 років нікуди не зникне.

Динамічна розв’язка

У тривалій війні несподівано може статися стрімкий прорив. Вже зараз РФ має проблеми з тим, щоб забезпечувати свої війська зброєю та провізією. Якщо ЗСУ продовжать знищувати склади з боєприпасами, то в такому разі росіяни опиняться у справжній пастці на лінії фронту.

Крім того, вже зараз солдати відмовляються виконувати накази. Якщо вони почнуть масово здаватися в полон, то це буде дуже вигідно для України. Багато чого в даному випадку залежить від постачання озброєння. У будь-який момент Росія може змінити тактику та адаптуватися до нових умов.

Сказати точно, як саме далі розвиватиметься війна, не вийде. Все може змінитися за лічені дні або навіть години.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.