Вчені встановили, коли Сонце поглинуло власну туманність

Вчені встановили, коли Сонце поглинуло власну туманність

Коли Сонце з’їло свою туманність / фото: Phys.org

Міжнародна та міждисциплінарна команда фахівців провела нове дослідження, під час якого детальніше вивчалася історія походження нашої Сонячної системи. За допомогою комп’ютерного моделювання, а також лабораторних випробувань вчені змогли встановити, коли сталося зникнення туманності, що оточувала Сонце.

Про це повідомляє Phys.org.

Астрономи говорять про те, що зародження Сонця як протозірки відбулося понад 4,5 мільярда років тому. Воно виникло в самому центрі туманності, якою надалі і харчувалося, щоб ставати більш масивним. Більшість існуючих зірок роблять те саме.

Раніше були проведені дослідження, які продемонстрували, що протозірці необхідно щонайменше чотири мільйони років для того, щоб «набратися сил» у результаті поглинання матеріалу, що є у її зірці. За цей час туманність поступово починає розсіюватись. Вчених цікавило те, коли саме сталося зникнення даної туманності безпосередньо в нашій Сонячній системі.

У ході проведеного дослідження було ретельно вивчено метеорити, які вдалося знайти у 1977, 1978 та 2008 роках в Антарктиді. Вони складалися з первинного матеріалу, який отримав назву «вуглецевого хондриту». Вважають, що цей матеріал виник тоді, коли тільки почала формуватися Сонячна система. Метеорити з Антарктиди виступають ровесниками нашої планетної системи, тому якщо їх проаналізувати, можна встановити які саме процеси проходили багато мільйонів років тому.

Фахівці взялися до вивчення магнітних полів стародавніх космічних об’єктів. Вони скористалися спеціальним методом лабораторного аналізу для того, щоб встановити наявність «залишкової намагніченості», яка була спровокована присутністю локального поля.

Після цього результати дослідження порівняли з іншими дослідженнями гірських порід та метеоритів, які прилетіли на нашу планету з-за меж Сонячної системи. Все це продемонструвало, що у внутрішній частині Сонячної системи туманність зникла повністю через 3,7 мільйона років після того, як зародилася сама система. Для очищення зовнішньої частини потрібно більше часу. Вона очистилася за 5,2 мільйонів років. Отримані результати повністю відповідають загальноприйнятій теорії.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.