Ексклюзивні кадри від ЗСУ – як відбувалося звільнення острова Зміїний

Ексклюзивні кадри від ЗСУ – як відбувалося звільнення острова Зміїний

Острів Зміїний / фото: РБК Україна

Упродовж двох місяців українські військові звільняли острів Зміїний від окупантів. За цей час їм вдалося знищити приблизно 20 одиниць військової техніки, загальна вартість якої становила майже 900 мільйонів доларів.

Щоб повернути острів Зміїний під контроль України, до військової операції було залучено:

  • Повітряні сили;
  • Угруповання сил ВМС;
  • Байрактари;
  • Артилерію;
  • Ракетні війська;
  • СБУ, розвідку, Держприкордонслужбу;
  • Оперативно-стратегічні угруповання військ Олександрії.

Операцію ЗСУ було поділено на кілька важливих етапів. Насамперед необхідно було обрізати всі можливі шляхи логістичного забезпечення окупантів, які знаходилися безпосередньо на острові.

ОК Південь повідомив про те, що на даному етапі за допомогою БПЛА Байрактар, а також шляхом використання партнерської збройної допомоги та різноманітних вітчизняних технологій, вдалося знищити 4 катери типу Раптор, що належать до типу швидкохідних. Крім того, ЗСУ успішно знищили десантний катер, завдали серйозних ушкоджень фрегату Адмірал Ессен, який є сучасним буксиром.

Водночас, розвідка надала інформацію щодо того, що Російська Федерація змогла переправити на острів Зміїний близько тридцяти одиниць техніки. До її числа увійшли ЗРК Тор-М2, Град, Торнадо та Панцер-С1. Ворожа армія збиралася досить швидко створити на острові максимально потужну ППО для того, щоб прикривати власні корабельні угруповання, розташовані в морі. Поставленої мети окупантам досягти не вдалося.

Упродовж тривалого часу українські військові застосовували вогневий вплив та порушення логістичного забезпечення, аби поламати плани ворога. При цьому нашим військам завдавали авіаційні, ракетні удари, фіксувалося радіоелектронне придушення.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.