Чому не можна кип’ятити воду кілька разів

Чому не можна кип’ятити воду кілька разів

Чому не можна кип’ятити воду кілька разів / фото: Philips

Багато людей лінуються налити нову воду, щоб випити каву чи чай. Це насправді дуже небезпечно. Вважається, якщо вода нагрівається повторно, то з нею відбуваються дуже дивні речі і пити її вже не можна. Чи насправді це правда чи це чергова «страшилка»?

У складі водопровідної води є хлор, який додають для дезінфекції. Якщо його занадто багато, то речовина здатна спровокувати подразнення слизових оболонок. Також може спричинити виникнення злоякісних утворень. У воді з водопроводу присутні солі магнію та кальцій, які при кип’ятінні починають осідати на стінках чайника. Найбільш небезпечними вважаються важкі метали – стронцій, свинець та миш’як. Не треба забувати про те, що у воді містяться бактерії та різноманітні мікроорганізми.

Під час кип’ятіння можуть загинути всі живі патогенні, але таким чином не можна позбутися хлору та металів. Під впливом високої температури можуть утворюватись небезпечні для життя з’єднання. При цьому чим менше води в чайнику, тим більша концентрація даних сполук. Помітити їхній вплив на організм відразу не вийде, адже речовини мають властивість накопичуватися і лише потім провокують розвиток серйозних хвороб.

Повторне нагрівання води призводить до виникнення дейтерій – важкого водню. Якщо регулярно вживати подібну рідину, то це може стати навіть причиною смерті. Не варто хвилюватися, що можна померти від однієї чашки чаю. Щоб отримати «ударну» дозу речовини, потрібно випити понад дві тонни повторно закип’яченої води.

Окріп у будь-якому випадку набагато корисніше, ніж звичайна вода, але гріти її варто лише раз. Краще повторно не доводити воду до кипіння. Це дозволить уникнути багатьох проблем зі здоров’ям.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.