Як витягнути кліща, щоб не нашкодити здоров’ю

Як витягнути кліща, щоб не нашкодити здоров’ю

Як правильно витягнути кліща / фото: росЗМІ

Останніми роками кліщів стало дуже багато. Вони переважно активні в похмуру погоду, а також вранці та ввечері, коли спекотно. Кліщі становлять велику загрозу, адже вони можуть переносити таке небезпечне захворювання, як бореліоз.

Зрозуміти, що сталося зараження, досить складно. На початку інфекція проявляється симптомами, які дуже схожі на звичайну застуду. Виникає біль голови і слабкість, піднімається температура тіла. Якщо вчасно не виявити захворювання, це може призвести до досить серйозних ускладнень. Можуть відбутися порушення у роботі серцево-судинної, нервової систем. Піддаються впливу інфекції очі та шкіра.

Після прогулянки обов’язково слід оглянути всі ділянки тіла. Паразит, який встиг напитися крові, своїм зовнішнім виглядом нагадуватиме родимку. Його розмір – як невелика горошина. Не можна відразу ж відривати кліща, адже його головка може залишитись усередині шкіри. Це призведе до розвитку запального процесу та рани, яка довгий час не загоюватиметься. Відразу після виявлення кліща варто звернутися за допомогою до лікарів. Якщо такої можливості немає, можна спробувати скористуватися народними способами усунення кровососа.

Перед початком процедури обов’язково потрібно ретельно вимити руки та скористатися рукавичками. Місце укусу, інструменти дезінфікуються. Найкраще використовувати пінцет або спеціальний викручувач. Другий варіант підходить найкраще, адже він не стискатиме паразита, тому ризик зараження інфекцією стає набагато менше. Витягти кліща можна кількома різними способами.

  1. З нитки робиться петля, накидається між головкою та черевцем, а потім акуратно тягнеться і одночасно з цим закручується.
  2. Пінцетом потрібно захопити паразита якомога ближче до місця укусу. Інструмент при цьому розташовується перпендикулярно поверхні укусу. Спочатку тіло кліща крутиться по колу, а потім повільно тягнеться вгору. Не можна смикати паразита, щоб його голівка не залишилася в рані.
  3. Викручувачем користуватися дуже просто. Кліщ повинен бути між зубцями, потім ручка обертається навколо осі.
  4. Можна використовувати шприц. Відрізати місце кріплення голки. Зріз робиться максимально рівним. Навколо укусу шкіра змочується водою. Шприц притискається до укушеного місця, а поршень потрібно потягнути нагору. Такий метод є малоефективним, але на крайній випадок підійде.

Якщо відірвалася головка кліща, її обов’язково потрібно дістати. Для цього підійде голка від шприца. Залишки паразита діставати варто точно так, як звичайнісіньку скалку. Після цього варто обробити рану та звернутися до фахівців, щоб перевірити кліща на наявність інфекцій.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.