На планетах за межами Сонячної системи може бути життя – вчені

На планетах за межами Сонячної системи може бути життя – вчені

На планетах за межами Сонячної системи може бути життя / фото: freepik.com

Вчені зі Швейцарії впевнені в тому, що термін «екзопланета, де потенційно є життя», в обов’язковому порядку повинен бути переглянутий. Вчені відзначили, що кам’янисті екзопланети, що нагадують Землю, а також мають атмосферу, що складається з гелію і водню, на своїй поверхні можуть мати рідку воду. Відповідно, на таких планетах цілком може існувати життя, причому не один мільярд років.

Про це повідомляє Forbes.

«Екзопланети – це ті планети, які знаходяться за межами нашої Сонячної системи. Вважається, що для життя на планеті потрібна вода в рідкому стані. Саме вона є важливим компонентом, що спровокував появу життя на Землі. Додатково атмосфера потенційно заселеної планети повинна складатися з азоту та кисню. Але останнє дослідження демонструє те, що настав час змінювати своє уявлення про потенційно населені планети», – зазначає Маріт Мол Лус із Цюріхського університету, що в Швейцарії.

Експерти припускають, що навіть якщо атмосфера планети спочатку складається з гелію та водню, то протягом мільярдів років на ній все одно може бути життя. Вчені відзначили, що на кам’янистих планетах, що нагадують Землю, які знаходяться на достатній відстані від своєї зірки, може до сьогоднішнього дня буте атмосфера, в якій багато гелію та водню. Останнє дослідження показало те, що життя на екзопланетах такого типу цілком могло адаптуватися до інших умов, ніж присутні на Землі.

Звернути увагу варто на те, що на початку існування Землі, її атмосфера складалася переважно з гелію і водню. Потім поступово дані елементи почали зникати і замість них з’явилися кисень з азотом, які вважаються важчими.

«Є припущення щодо того, що можуть існувати кам’янисті планети, які втратили свою атмосферу і замість неї з’явилася зовсім інша. При цьому планети повинні бути досить великими для того, щоб вони могли утримати цю атмосферу. На їхній поверхні цілком може з’явитися рідка вода, але виявити подібні планети вкрай проблематично», – зазначає Мол Лус.

На сьогоднішній день фахівцям вдалося знайти виключно величезні кам’янисті екзопланети, що обертаються на мінімальній відстані від своєї зірки. Тому вони не можуть називатися потенційно заселеними. При цьому експерти припускають, що «правильні» планети вдасться знайти за допомогою потужнішого обладнання. Вони збираються користуватися телескопом Вебба.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.