У Росії вперше за сто років дефолт за зовнішнім боргом, – Bloomberg

У Росії вперше за сто років дефолт за зовнішнім боргом, – Bloomberg

Дефолт у Росії / фото: Диалог.UA

За своїм суверенним боргом в іноземній валюті Російська Федерація востаннє оголошувала дефолт у 1918 році. Це сталося знов. Ті санкції США та ЄС, що були введені проти країни-агресора через повномасштабне вторгнення в Україну, призвели до чергового дефолту. Росія не має можливості виплачувати гроші кредиторам з інших країн.

Про це повідомляє Bloomberg. 

Протягом кількох місяців Російська Федерація знаходила різні шляхи обійти встановлені для країни обмеження, які ввели відразу ж після того, як Кремль напав на Україну. 26 червня закінчився пільговий період із виплати відсотків. РФ мала заплатити практично 100 мільйонів доларів. Коли спливає крайній термін із виплати зовнішнього боргу, країна має оголосити дефолт.

«Новини про дефолт стали символічною подією. Уряд РФ не має жодної можливості виплачувати свій зовнішній борг у доларах. Крім того, країна-агресор втратила можливість позичати гроші практично у всіх країн», – говорить Такахіде Кіучі, економіст, який працює в дослідному інституті Nomura в Токіо.

Коли в Росії сталася фінансова криза, що стала причиною обвалу рубля в 1998 році, тоді Борис Єльцин зробив заяву щодо того, що в країні стався дефолт із внутрішнього боргу. Його розмір становив 40 мільярдів доларів. Стосовно іноземних кредиторів, дефолт було зафіксовано понад сто років тому. У 1918 році більшовики вирішили відмовитися від боргового тягаря Російської імперії, що і стало причиною дефолту щодо іноземних кредиторів.

Санкції проти Росії дуже ефективно працюють, але їх ще треба посилювати. Таку думку висловив голова Офісу Президента України Андрій Єрмак. Саме санкції спричинили те, що РФ не може розраховуватися своєчасно з іноземними кредиторами. Крім того, зараз дуже важливо запровадити обмеження, які стосуватимуться повністю всієї банківської системи країни-агресора.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.