В Ірані виявили камінь із загадковим стародавнім символом

В Ірані виявили камінь із загадковим стародавнім символом

Камінь із загадковим символом / фото: IMNA

Команда археологів в Ірані під час проведення вишукувальних робіт поруч із містом Даван у провінції Фарс випадково знайшла дивний камінь, на якому присутній загадковий символ. За попереднім аналізом, цей символ залишили в бронзовому столітті.

Про це повідомляє Tehran Times. 

Незвичайний артефакт був у районі Казерун. Це старанно оброблений камінь. На його поверхні вчені помітили численні мотиви, а також геометричні фігури та малюнки. Попередні дослідження знахідки продемонстрували, що його залишили у бронзовому столітті. Різьблення по каменю було виконано приблизно 3500-5000 років тому. Таку заяву зробив Мохсен Аббаспур, який є фахівцем із культурної спадщини. Зроблене експертами відкриття дозволило отримати ще одне дуже цінне свідчення до тих досліджень палеонтологічного характеру, які проводилися дещо раніше у цьому регіоні.

Казерунський район останнім часом стає все більш привабливим серед дослідників, адже вдається виявити безліч найрізноманітніших і дуже цікавих артефактів. Фахівці навіть почали замислюватися над тим, щоб створити в цій галузі окрему дослідницьку базу. Деякі вчені вважають, що знайдений ними петрогліф насправді може бути частиною більшого об’єкта, а не поодинокою знахідкою. Довжина каменю досягає 1,5 метра, ширина – 1,2 метра у найширшій його частині. Висота становить близько 70 сантиметрів. Більшість зображень розташовані на одній, лицьовій стороні.

Якщо враховувати стан каменю, можна сказати, що дуже довгий час він наполовину був прихований у грунті. Це спричинило те, що камінь частково пошкодився внаслідок дії ерозії. Частину візерунків практично не можна розрізнити. Фахівці збираються скористатися деякими сучасними методами для того, щоб відновити ті візерунки, що стерлися за багато тисячоліть.

Розташовані у верхній частині малюнки збереглися набагато краще. Там можна побачити двох тварин, чиї голови повернені праворуч. Одна тварина має дуже великі роги, що схиляються до спини у формі півмісяця. Фахівці вважають, що у такий спосіб давні люди намагалися намалювати гірського цапа. Друга тварина нагадує дикого коня. У зв’язку з цим було висунуто припущення щодо того, що петрогліф може мати пряме відношення до історії про те, як були приручені коні. Варто зазначити, що в петрогліфі присутній невідомий вченим символ, який ще належить розшифрувати.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.