Залежність від новин: психолог розповіла, як позбутися

Залежність від новин: психолог розповіла, як позбутися

Як позбавитися залежності від новин / фото: інформатор

Повномасштабна війна між Росією та Україною вже триває понад три місяці. Українці за цей час не відходять від своїх гаджетів і перечитують новини. Деякі не можуть навіть повноцінно працювати чи займатися домашніми справами, доки не перевірять свої телеграм-канали з новинами. Певною мірою багато хто зіткнувся з справжнісінькою залежністю. Про те, як з нею можна впоратися, розповіла психолог Юлія Зорій.

Про це повідомляє ICTV.

«Коли у стресовій ситуації виникає бажання прочитати всі можливі новини, то це означає, що людина піддається в такий спосіб ілюзії контролю. Нібито вона знає, що сталося, тож може контролювати ту чи іншу ситуацію. З одного боку, ця ілюзія дещо перебільшена, адже людина вважає, що здатна контролювати ті події, які взагалі від неї не залежать. З іншого боку подібне являє собою якусь захисну реакцію. З’являється надія на те, що з’являться сили жити і займатися чимось важливим», – каже Юлія Зорій.

Щоб зрозуміти, чи є насправді залежність від новин, варто деякий час спостерігати за своєю поведінкою. На наявність проблеми вкаже порушення сну, виснаження психологічного та фізичного характеру, не вдається сконцентрувати свою увагу, після перегляду новин виникає сильне роздратування.

Відразу після того, як буде встановлено наявність залежності від новин, варто якнайшвидше постаратися вирішити проблему.

  1. Важливо контролювати той час, який приділяється читанню новин. Необхідно зробити режим дня та графік перегляду новин, а потім почати суворо йому слідувати. Наприклад, можна читати стрічку по півгодини вранці та ввечері.
  2. Під час війни обов’язково повинна дотримуватися інформаційна гігієна. Ворог намагається занурити українців у світ паніки та жаху, тому не варто вірити всьому, що трапляється на очі. Потрібно ретельно підібрати те ЗМІ, якому можна довіряти і потім слідкувати тільки за новинами, що публікуються там.
  3. Важливо перевіряти інформацію у першоджерелах. Помилятися може будь-яка людина.

Такі прості поради допоможуть впоратися не лише із залежністю від новин, а й від тривожності, яку вони здатні спровокувати.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.