В Іраку виявили таємниче місто віком 3400 років

В Іраку виявили таємниче місто віком 3400 років

Археологи знайшли місто віком 3400 років / фото: Arkeonews

Група археологів із різних країн на території Іраку виявила таємниче місто. Його вік, за попереднім аналізом, сягає 3400 років. Вчені впевнені в тому, що воно було частиною стародавнього царства, яке могло входити до складу імперії Міттані. Про неї сьогодні є дуже мало інформації.

Про це повідомляє Arkeonews.

Залишки старовинного міста знайшли на річці Тигр. Раніше його вкривав шар води. Після того, як у регіоні сталася дуже сильна посуха, рівень води у водосховищі Мосульської греблі став набагато нижчим. Це призвело до того, що місто у буквальному значенні слова повстало з дна річки. Аж до сьогодні про дане місто не було отримано жодної інформації.

Проведене фахівцями дослідження продемонструвало те, що свого часу це був один із найбільших мегаполісів. У місті був царський палац, а також кілька великих будівель, які були, швидше за все, громадськими. Поселення такого типу в давні роки вважалися дуже важливими і виконували якусь суспільно-політичну або економічну роль у житті величезної держави.

Археологи висунули теорію щодо того, що це можуть бути залишки стародавнього міста Закіку. Його назва зустрічається у деяких історичних джерелах. Якщо це виявиться правдою, то виявлене вченими місто могло виступати дуже важливим центром імперії Міттані. Стародавня держава існувала приблизно 1550-1350 роках до нашої ери.

Проведений аналіз продемонстрував, що насправді приблизний вік виявленого міста становить близько 3400 років. Це свідчить про те, що його хронологія повністю збігається з тим часом, коли існувала імперія Міттані. Поселення було споруджено на березі річки Тигр. Незабаром воно стало місцем, де відбулося зародження однієї з найбільших цивілізацій на планеті.

На сьогоднішній день цей історичний пам’ятник розташований на території однієї з провінцій Іраку – Духок. Бекас Бріфкані, який обіймає посаду Археологічного управління Духока, зазначив, що поселення було великим і мало безліч будівель. Можливо, найближчим часом про нього вдасться дізнатися набагато більше.

Під час розкопок фахівці виявили майже 200 табличок із глини, на яких присутні клинописні тексти. Усі вони зберігалися у глечиках величезного розміру. У давнину саме так створювалися архіви важливої ​​документації. Було встановлено, що половина табличок має відношення до середньоассірійського періоду.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.