Як українській армії допоможуть далекобійні гармати CAESAR

Як українській армії допоможуть далекобійні гармати CAESAR

Дальнобійна гармата CAESAR / фото: Gagadget.com

CAESAR – це сучасні далекобійні гармати, за допомогою яких можна знищувати ціль на відстані понад 40 кілометрів. Подібна зброя потрібна захисникам України, щоб розпочати контрнаступ та звільнити окуповані ворогом території.

Про це повідомляє Зброя перемоги.

ЗСУ на сьогоднішній день мають дуже непоганий запас потужної зброї від західних партнерів. В наявності є американські ракетні системи залпового вогню HIMARS. Великобританія передала ракети, що самонаводяться, Brimstone. Крім того, окупантів можна знищувати за допомогою гаубиць великого калібру М777 та французькими самохідними артилерійськими установками, що демонструють непогану ефективність.

CAESAR багато хто називає САУ на колесах. В основі закладено Renault Sherpa 6×6. Звичайно вже існує покращена версія, обладнана шасі Tatra T-815 8×8. Україні було надано першу версію, але вона також досить потужна. Ця самохідна артустановка була створена французькою компанією Nexter, яка займається виробництвом озброєння та якісної військової техніки.

CAESAR планували використовувати як вогневу підтримку армії, але проведені випробування показали, що вона може використовуватися і для інших цілей. На сьогоднішній день її застосовують для контрбатарейної боротьби та для знищення різноманітних укріплень. Також артустановка дозволяє ефективно знищувати живу силу.

Особливістю CAESAR є те, що вона обладнана автоматизованим пристроєм для навігації. За рахунок цього ціль вдається знайти за лічені секунди. Навчання українських артилеристів проводилися за кордоном, адже система досить складна і разом із нею потрібно використовувати додаткові види амуніції.

Разом із CAESAR використовується снаряд французького виробництва Ogre. Його потужність дорівнює 63 бомбам з механізмом самознищення. В один залп установка здатна випустити шість снарядів. Дальність поразки становить в середньому 35 кілометрів. Після пострілу вогнем покривається площа, що дорівнює трьом гектарам.

Маневреність та далекобійність CAESAR дозволить українським військовим розпочати контрнаступ та витіснити ворога з територій України. Ця установка знаходиться на озброєнні в Саудівської Аравії, Таїланду, Індонезії. Вартість CAESAR в середньому 3,8-5,5 мільйонів доларів, залежно від комплектації, що використовується.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.