У Росії паніка: Україна отримує надпотужні артилерійські системи HIMARS — чим вони такі грізні і скільки коштують

У Росії паніка: Україна отримує надпотужні артилерійські системи HIMARS — чим вони такі грізні і скільки коштують

Ракетна артилерійська система HIMARS M270 / Фото root-nation.com

Ну все, відбулося! Незважаючи на тривалі роздуми та сумніви, влада США ухвалила рішення про постачання ЗСУ унікальних систем залпового вогню (РСЗВ) HIMARS у модифікації M270. По суті перша партія цього озброєння вже в одній з європейських країн НАТО і українські воїни навчаються працювати на них.

Чому ж ця зброя так напружила росіян, починаючи від армійського керівництва і до затятих ТВ-пропагандистів, які сиплють прокляття на США і знову загрожують страшними карами аж до “бабахнемо ядерною бомбою на Вашингтон”. Ажіотаж у РФ навіть більше, ніж коли на озброєння південної групи ЗСУ з Норвегії надійшли протикорабельні ракети Harpoon.

Характеристики та ціни

РСЗВ HIMARS були розроблені наприкінці 80-х років, як і російські Іскандери та Точки-У. Але з того часу американські системи були вдосконалені як мінімум 3 рази, водночас російські не змінилися. Тому, за своїми можливостями, передостання модифікація M270 HIMARS від компанії Lockheed Marteen істотно перевершує всі інші аналоги світу.

Є два варіанти РСЗВ – на трековому (М270) і колісному (М140) ходу. Україні виділено гусеничні базові автомобілі. Вони більш мобільні, можуть виробляти до 12 залпів підряд (колісні тільки 6). Про їх характеристики відомо ось що:

  • обслуговуюча команда – 3 особи: командир-навідник, водій, та стрілець;
  • час розгортання та підготовки системи до роботи – 20 секунд;
  • дальність бою – від 45 до 120 км некерованими реактивними ракетами та від 70 до 300 км високоточними керованими;
  • запас ходу на одній заправці – 480 км;
  • максимальна швидкість руху 64 км/годину;
  • некеровані ракети летять на висоті 50 кілометрів, на швидкості 1 кілометр в секунду, балістичні — висота до 80 км, швидкість 1,5 км/сек, протиракетні системи не встигають зреагувати, тому ракети вважаються незбивними;
  • наявність GPS-наведення гарантує можливість ураження мети в 98%, обстрілювана територія – 25 га за 1 хвилину;
  • базова вартість установки без ракет – $5,5 млн, вартість ракети MGM-140 ATACMS – понад $2,5 млн.

Установка може бути забезпечена 12 тактичними крилатими ракетами або двома балістичними типами MGM-140 ATACMS. Російська влада налякана, що ракетами HIMARS можуть бути атаковані військові об’єкти вглиб території агресора аж до Тули, а також вони покривають весь Крим і можуть вразити Кримський міст.

Днями в газеті Нью-Йорк Таймс в колонці президента Байдена проскочила фраза, що США надають M270 HIMARS тільки за умови, що ЗСУ не обстрілюватимуть територію Росії, а далекобійність обмежена відстанню в 70 км. 2 червня новопризначений посол США в Україні Бріджіт Брінк спростувала це твердження, сказавши, що слова президента були не так зрозумілі. На прес-конференції вона заявила:

«Йдеться про вчорашній пакет допомоги, який підписав президент, у тому числі з РСЗВ. Регулювати дистанцію стрілянини буде українська сторона»

Тобто Генштаб ЗСУ вже визначився, які різновиди HIMARS та ракети потрібні нашим військам і вони самі прийматимуть рішення, як їх використати.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.