У Єгипті виявили схованку, заповнену саркофагами та статуями

У Єгипті виявили схованку, заповнену саркофагами та статуями

Скарби з минулого / фото: AFP

Під час останніх розкопок на відомому об’єкті археологічного характеру Саккара, що знаходиться на Південь від Каїру, археологам вдалося знайти незвичайну схованку. У ній вони виявили кілька десятків саркофагів, а також бронзові статуетки у кількості 150 штук. Варто зазначити, що серед них було навіть зображення архітектора Імхотепа.

Про це повідомляє France24.

Саккара є некрополь величезного розміру, який належав столиці Стародавнього Єгипту Мемфісу. Його кілька років тому внесли до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. У некрополі розташовано понад десять пірамід різного розміру, численні поховання, а також стародавні коптські християнські монастирі. Регіон неймовірно цінний для вчених і приховує величезну кількість таємниць.

Виявлені артефакти фахівці показали під час проведення виставки поблизу Ступінчастої піраміди Джосера, що знаходиться недалеко від Каїра. На виставці були присутні 150 стародавніх статуеток, виготовлених з бронзи. Серед них найбільшу увагу привертає статуетка Імхотепа, який став справжнісіньким революціонером у галузі архітектури в Стародавньому Єгипті.

Імхотеп жив у 3 тисячолітті до нашої ери. Саме він став творцем Ступінчастої піраміди Джосера, яка вважається однією з найперших у Стародавньому Єгипті. Через деякий час його стали називати богом медицини. Інші статуетки є зображеннями багатьох інших давньоєгипетських богів і богинь, яких шанували місцеві жителі. Також археологи виставили 250 саркофагів із дерева, всередині яких знаходилися мумії. Вони за попереднім аналізом датовані приблизно 5 століттям до нашої ери.

Всередині одного з численних саркофагів було виявлено незайманий папірус, запечатаний печаткою. Його відправили одразу ж до лабораторії Єгипетського національного музею у центрі Каїру. Фахівці незабаром проведуть реставрацію та вивчать артефакт.

Папірус, довжина якого становить 9 метрів, включає деякі розділи з «Книги мертвих». Додатково археологам вдалося знайти безліч бронзових посудин, які використовували для обрядів богині родючості Ісіди.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.