У Донецькій області через обстріли стався витік аміаку

У Донецькій області через обстріли стався витік аміаку

У Бахмутському районі стався витік аміаку / фото: 24 канал

Внаслідок активних бойових дій у Бахмутському районі, що на Донеччині, було пошкоджено герметичність гілки аміакопроводу «Тольятті-Одеса». Докладніше про те, що сталося, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко. Він зазначив, що цю гілку не експлуатували останні 8 років, у ній перекриті всі засувки, але це не заважає аміаку витікате із неї самопливом.

Кириленко додав, що треба бути максимально обережними тим, хто сьогодні перебуває на території села Травневе. Хмара аміаку продовжує рухатися у бік Бахмута. Тому саме місто, а також Гладосове, Миколаївка Друга, Дослідне, Дача, Загонівка можуть опинитися в небезпеці.

Влада попередила людей про те, як потрібно правильно поводитися, щоб не отруїтися небезпечним газом. Рятувальники при цьому прикладають максимум зусиль для того, щоб якнайшвидше ліквідувати наслідки аварії. Звернути увагу варто на те, що немає жодної інформації щодо того, постраждали чи загинули люди під час чергового обстрілу окупантами.

Аміак набагато легший, ніж повітря, тому ховатися від отруйного газу необхідно якомога нижче. Ідеальним варіантом стануть спеціальні укриття, підвали. У крайньому випадку можна сховатися на нижніх поверхах будинків. Якщо людина знаходиться в тому районі, який був заражений аміаком, то залишати його обов’язково потрібно перпендикулярно тому напрямку, куди дме вітер.

Якщо зону зараження залишити не вдається, потрібно відправитися в укриття і перевірити, щоб усі двері, вікна, вентиляції та щілини були зачинені. Ідеальним варіантом стане тканина, попередньо змочена у воді, лимонній кислоті або слабкому розчині столового оцту.

Коли в приміщення потрапив газ або людина знаходиться на вулиці і чує запах газу, то потрібно дихати через марлеву пов’язку, змочену в розчині лимонної або оцтової кислоти. Коли не вдалося уникнути отруєння, людину потрібно негайно винести на свіже повітря і дати випити тепле молоко з додаванням харчової соди. Потім на потерпілого надягається пов’язка, змочена у розчині оцту чи лимонної кислоти. Уражена аміаком шкіра обмивається ретельно чистою водою.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.