Вчені дізналися, як насправді звали фараона Тутанхамона

Вчені дізналися, як насправді звали фараона Тутанхамона

Як насправді звали фараона Тутанхамона / Фото: minval.az

Відомим у всьому світі до сьогодні залишається фараон Тутанхамон. Він входив у XVIII династію правителів Стародавнім Єгиптом. Правління фараона відбувалося у 1334-1324 роках до нашої ери. Саме він був наймолодшим правителем, який помер у юному віці. На престол Тутанхамон зійшов тоді, коли йому виповнилося лише 9 років. Вчені вважають, що за народження йому дали зовсім інше ім’я.

Про це повідомляє Express.

Гробниця Тутанхамона була знайдена у 1922 році археологом Говардом Картером. Знаходилася вона у Долині Царів. Гробниця була заповнена величезною кількістю найрізноманітніших артефактів та численних скарбів. Вже протягом ста років археологи з різних країн роблять усе можливе, щоб дізнатися про таємниці життя молодого правителя.

Тутанхамон почав правити Стародавнім Єгиптом після того, як помер його батько – фараон Ехнатон. Під час свого правління Ехнатон наказав почитати лише бога Атона і зробив його основним божеством давніх єгиптян. Після того, як він помер, цей культ був скасований. У той самий час ім’я бога має пряме відношення до Тутанхамону.

Єгиптолог Джойс Тілдеслі зазначає, що насправді хлопчика, коли він тільки-но народився, назвали Тутанхатон. Це ім’я перекладалося як «живе втілення Атона». Батьки так назвали свою дитину лише через те, що самі поклонялися виключно богу Атону. Після того, як культ Атона було скасовано, стародавні єгиптяни почали поклонятися богові Амону. Внаслідок цього молодого правителя відразу ж перейменували і почали називати Тутанхамон.

Якщо копнути ще глибше, то насправді фараон мав п’ять імен і кожне з них описувало те, який саме зв’язок він мав із різними богами. У гробниці правителя згадуються такі імена, як Небхепераре та Тутанхамон. Перше ім’я перекладається, як “Ра, бог Сонця – король явищ”.

З молодим фараоном пов’язано безліч таємниць. Наприклад, фахівці не можуть впевнено сказати, чому його гробниця зовсім невелика, особливо якщо порівнювати з похованнями інших правителів. Деякі вчені припускають, що так було менше шансів, що її розграбують. Говард Картер зазначив, що усередині гробниця зовсім не відповідає статусу фараона. Розписи поганої якості, що відрізняє її від решти гробниць. Останні дослідження продемонстрували, що поховання закрили ще до того, як висохла фарба. Це вказує на те, що художники дуже поспішали. Частина експертів упевнена, що потрібний вигляд гробниці просто не встигли надати через те, що фараон помер надто рано – у віці 19 років.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.