Вчені з’ясували, чому люди не пам’ятають свої перші роки життя

Вчені з’ясували, чому люди не пам’ятають свої перші роки життя

Чому люди не пам’ятають свої перші роки життя / фото: freepik

Немовлят всі вважають неймовірно кумедними, але водночас вони багатьох дратують своєю поведінкою. Коли дорослі починають їм демонструвати навколишній світ, то й самі можуть дізнатися багато чого цікавого разом зі своїми дітьми.

Про це повідомляє Grunge.

Найцікавішим у дитинстві є те, що перед  дітьми відкривається величезний світ, який необхідно досліджувати. Дуже важливо навчитися в ньому розумітися. Цікавим фактом є те, що ніхто з дорослих неспроможний згадати перші кілька років свого життя. Вчені знайшли цьому цілком логічне пояснення.

Спогади є неймовірно складною річчю. Іноді людина може зайти в кімнату і одразу ж забути, навіщо вона йшла. Можна вирушити до магазину та забути, що збиралися купити. Якщо розглядати мозок немовлят, він ще недостатньо розвинений у тому, щоб могли формуватися певні спогади, але це лише невелика частина величезної причини.

Семантична пам’ять відповідатиме за факти, зв’язок між різними об’єктами. Епізодична пам’ять потрібна для того, щоб запам’ятовувати ті чи інші події у житті людини. Вчені додатково виділяють ще автобіографічну пам’ять, яка дозволяє враховувати особисту значущість важливих для людини подій.

«Перші 5 або навіть 7 років людина не має здатності створювати хоч якийсь із типів епізодичної пам’яті. Тільки в поодиноких випадках мозок трохи розвинений і тому деякі діти пам’ятають себе у віці 3-5 років», – наголошують вчені.

Епізодична та автобіографічна пам’яті мають пряме відношення до концепції інфантильної амнезії. Дана форма амнезії є нестачею автобіографічних спогадів про перші 3-4 роки життя. Фахівці наголошують на тому, що якщо людина не може формувати настільки складні спогади в перші роки свого життя, то надалі вона просто не зможе їх згадати. Відповідно, немовлята можуть встановлювати лише ті зв’язки, які їм потрібні.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.