Чому виник дефіцит солі в Україні

Чому виник дефіцит солі в Україні

Чому виник дефіцит солі в Україні / фото: pixabay

Упродовж кількох днів в Україні фіксується досить серйозний дефіцит солі. Знайти в магазинах цей продукт дуже проблематично. Якщо ж на полицях і є сіль, то її вартість у кілька разів вища, ніж була раніше. Що ж відбувається зараз в Україні із сіллю і чи варто очікувати на покращення ситуації?

Про це повідомляє 24 канал.

Близько 90% усієї солі в Україні раніше добувалося Державним підприємством «Артемсоль», яке знаходиться на території міста Селедар, що на Донеччині. Через те, що в даному регіоні на сьогоднішній день відбуваються надто активні бойові дії, а підприємство постійно обстрілюється, робота виробника була припинена ще місяць тому.

«Підприємство не функціонуватиме до невизначеного часу, якщо враховувати виданий наказ. Обстріл не припиняється, також було частково пошкоджено адміністративну будівлю. Декілька влучень було скоєно в копальні. Чимало жителів міста Соледар, які працюють на підприємстві «Артемсоль», евакуюються», – каже Володимир Нізієнко, керівник прес-служби «Артемсоль».

Сіль у цьому регіоні не видобуватиметься доти, доки не стане безпечно. Варто зазначити, що за рік роботи підприємство видобуває у середньому 2 мільйони тонн солі. Продається вона не лише в українських магазинах, а й вирушає на експорт у 15 інших країн. Найбільше солі з України постачається до Польщі, Румунії, Молдови, Грузії та Німеччини. Це вказує на те, що дефіцит продукту може виникнути не лише в Україні.

Звернути увагу варто на те, що доступний запас солі був вивезений із підприємства ще місяць тому. Його розподілили по різних торгових мережах країни. Якщо враховувати помітний на сьогоднішній день дефіцит, то можна говорити, що більшість магазинів вже вичерпали доступний запас солі.

В «Артемсолі» зазначають, що відразу після того, як закінчаться бойові дії, виробництво буде відновлено максимально швидко. За рахунок того, що поклади солі знаходяться досить глибоко під землею, вони не повинні постраждати в результаті бойових дій. Хоча є невеликий ризик того, що окупанти спробують їх знищити.

Українці почали скаржитися на те, що знайти в магазинах сіль практично нереально. Через занадто сильний ажіотаж багато продавців почали говорити про те, що сіль не продається. Крім того, деякі продавці вкотре підняли ціни на продукт. В деяких магазинах вартість сягає 95 гривень.

На сьогоднішній день сіль видобуває також ТОВ «Слов’янська сіль», розташоване у Донецькій області. Через війну воно перестало функціонувати. Родовище Солотвинське, що на Закарпатті не працює через постійні повені. Єдиним джерелом солі в Україні залишається Дрогобицька солеварня. Планується збільшення виробництва до 20 тонн на місяць, але такої кількості буде недостатньо навіть для того, щоб забезпечити лише Львівщину.

Приєднуйтесь до нас у Google News, Facebook, YouTube та Twitter.